Små hundar behöver också fostras

Små hundar behöver också fostras

Små hundar är behändiga och söta. Stora tar mycket plats kan göra människor rädda. Men att ha en liten hund kan också innebära problem. Just för att den är så liten. Och söt.

En del väljer hund efter hur den ser ut. Många efter storlek. En liten hund kan upplevas betydligt behändigare än en stor. Och fördelarna är många. De tar exempelvis inte upp så mycket plats, vare sig hemma eller i bilen/bussen. Till skillnad mot stora hundar är det få som blir rädda för dem. De äter inte så mycket mat (som stora), det är lättare att gå ut med dem, särskilt för barn och gamla, än med en stark stor hund. Men det finns också saker att se upp med.

Det finns mycket energi i dvärghundar, kroppsstorleken till trots, vilket har med den genetiska bakgrunden att göra. Några har varit råtthundar, andra användes till fågeljakt, exempelvis papillon. Raser som pekineser, mops och malteser födde man upp bara för utseendet, helt enkelt för att de var så söta.

Just det där ”söta” kan medföra vissa problem. Det är djupt rotat i oss att vi vill ta hand och skydda det sköra och lilla.

Små hundar kan ha juvenila drag som påminner om valpar. De har större ögon i förhållande till sitt huvud och större öron i förhållande till sin kropp. Det kan väcka en viss omvårdnadskänsla i oss, att ta hand om en individ som inte kan klara sig själv. Men en liten hund är också hund, till och med mycket hund, säger Irène Westerholm, etolog och hundinstruktör.

Om man är ovan vid hundar kan det lätt hända att man låter den lilla hunden göra saker som vi inte skulle tolerera om det var en stor hund. De flesta låter inte en stor hund stå och skälla, eller hoppa upp på människor, medan sådana beteenden kan slinka igenom hos de små raserna. Ett ännu värre beteende kan vara att vi låter den lilla hunden bitas, något vi aldrig skulle tillåta med låt säga en schäfer eller labrador. Ju mer vi tillåter att den lilla hunden bits, desto mer lär vi dem att de kan få sin vilja igenom.

Raser som exempelvis chihuahua har vaktegenskaper, blir de aldrig riktigt uppfostrade kan de orsaka problem om de beter sig illa, säger Iréne.

Det är också lätt hänt att vi glömmer bort den lilla hundens behov av stimulans och motion.

Små hundar behöver i regel betydligt mindre motion än stora. Men det betyder inte att de ska vara utan. Många hundägare, både till stora och små hundar saknar kunskap om hur mycket motion en hund behöver. Minst lika viktig är den mentala aktiviteten. Tyvärr finns det inte så många tävlingsgrenar och sporter som är anpassade till små hundar, men agility funkar utmärkt, säger Iréne.

Små hundar är också lättare att hålla under armen. Eller ta upp om det kommer en lös hund framspringande, vilket många kritiserar.

Jag har full förståelse för att man lyfter den i rena förskräckelsen om det kommer en lös stor hund springande. Visst, det gör att den lilla hunden inte själv kan lära sig hantera hundmöten, men det är inte den lilla hundens eller ägarens fel. Det är ägaren till den lösa hunden.

 

Dvärghundar

Bichon Havanais
Bichon Frisé
Chihuahua
Chinese Crested
Coton De Tuléar
Fransk Bulldogg
Griffon
Japanese Chin
King Charles Spaniel
Löwchen
Malteser
Mops
Papillon
Pekingese
Phalène
Russkiy Toy

Tags: