Böcker & musik

Där kärlek sker

I början av 80-talet blev unga och människor sjuka en efter en, i en hänsynslös sjukdom med dödlig utgång. Samhällets svar blev skambeläggning – dagstidningarna skrev om »bögpesten« och Smittskyddslagen gav rätt till tvångsisolering av hivpositiva.
Bodil Sjöström var en av dem som fick begrava sina jämnåriga vänner. Hon var nära vän med många som drabbades, och arbetade på Noaks Ark med stöd och hivupplysning när epidemin härjade som värst.
I ”Där kärlek sker” skildrar hon aidskrisen i Sverige genom sina egna minnen och ett körverk av röster. Människor som var med berättar hudlöst om vännerna som gick bort innan de hann fylla trettio, men också om den politiska kampen – ilskan och den starka gemenskapen inom hivrörelsen. Och om kärleken de vann.

Exceptionell. 5/5” Bibliotekstjänst

Smärtsamt lysande reportagekonst.” Kristofer Folkhammar, Aftonbladet

Sjöström har kommit så nära att man är där, nu, och känner allt.” Jesper Strömbäck Eklund, Expressen

Sjöströms stränghet inför dagens homofobi och stigmatisering av hiv är välgörande.” Hanna Johansson, SvD

WOOD

Broken Beads är tillbaka med sin egna blandning av blues, country och singer-songwriter.

”Nackhåren reser sig när Pauline pressar rösten och får fram den där lilla raspigheten. Allt som allt skön musik på ett album som känns äkta och nära.” Jefferson Blues Magazine

”Här finns riktiga ljuspunkter, som inledande ’Walking down my street’ en americanalåt med stark Tom Petty-känsla, fint driv på den akustiska gitarren och Paulines skönt hesa solosång. Och den avskalade och inkännande ’We’re in this together’ med ett hoppfullt budskap om att det blir bättre om man är två, samt den svängiga countryballaden ’From back home’. Paulines flinka gitarrspel hamnar på pluskontot liksom hennes riviga röst och duons förmåga att knåpa ihop starka refränger.” Lira

New Orleans – musiken, maten, mystiken

New Orleans är trummor och trumpeter, spårvagnar och skaldjur, marknader och magnolia. Ingen annan stad har så stort utbud när det gäller att ta vara på livets goda. Boken är din bästa vän på resan dit, full av genvägar till de bästa upplevelserna, men också uppriktiga råd om sådant du kan hoppa över.

Bodil Sjöström är journalist, musikproducent, författare och tidigare chefredaktör på Vagabond. Kärleken till New Orleans väcktes för tjugo år sedan och besöken har blivit både längre och oftare. Allt finns där, de vänliga människorna och lättsamheten. Inte för inte kallas staden The Big Easy. Bodil har också varit reseledare i New Orleans.

”Jag blir ofta kontaktad av vänner, men också sådana jag inte känner, som undrar om jag har några tips inför deras resa till New Orleans. Varje gång har jag skickat iväg en lista som bara blivit längre och längre. Nu har jag utökat tipsen till en bok. Här finns nu allt det jag skulle säga till mina vänner för att få ut det allra bästa av besöket de aldrig kommer glömma.”

Albumet Homemade med Broken Beads är en blandning av blues, country och singer-songwriter. Med ett enda ord: americana. Broken Beads består av Pauline Ramsby och Bodil Sjöström. Paulines säregna röst och slidegitarr präglar mycket av musiken. Texterna handlar om allt från kärleken till New Orleans till att vara med när någon dör. Producerad, inspelad och mixad av Bodil Sjöström. (Klicka på albumet om du vill lyssna på Spotify, finns på andra streamingsajter också.)

Läs mer om albumet på Jajamensan Records hemsida (där du också kan beställa).

Om Homemade:

”Jag älskar den här skivan. Så avspänd. Fina texter.” ”Allt är mycket proffsigt gjort.”
Jefferson Blues Magazine
”Svängigare än mycket americana på marknaden.” ”En skiva väl värd att leta upp.” Lira
”En old school lesbisk käftsmäll.” QX
”Får en genast börja tänka på gungstolar på träverandor i amerikanska Södern.” Stardust Fanzine

Happy holiday. En decembermorgon sitter Maggan och Lena i hallen och tar farväl av sin döende hund Lukas. Sorgen är brutal och för Maggan innebär det också att bortträngda minnen och känslor väcks till liv.

Dagen efter åker de till Thailand på en arbetsresa Lena redan tackat ja till. Flygresan som börjar tråkigt för Maggan blir lite bättre allteftersom drinkarna rinner ner i hennes strupe. Omtöcknad slumrar hon in och vaknar inte förrän hennes vän Christian sätter sig bredvid henne. Det finns bara ett problem – Christian dog av hiv i början av 90-talet.

Christians närvaro blir alltmer påtaglig under dagarna i Thailand och med hans hjälp orkar Maggan komma ihåg tiden då Sverige drabbades av hiv, då hon arbetade som volontär för Noaks Ark, och vad det till slut fick för konsekvenser för henne. Hon vågar också ställa sig frågan – vad hände med den son hon en gång i tiden var med och hjälpte till världen?

(Finns även som ljudbok.)

Om Happy holiday:
”Sjöström berättar en stark historia som berör.”
(Bibliotekstjänst)
”Bodil Sjöströms bok breddar bilden av den tid Jonas Gardell har skildrat.”
(Göteborgs-Posten)
Veckans favorit i Metro: ”Boken handlar om att tina upp frusen sorg och därmed få tillgång till livet. Bokstavligt.”
”Hjärtegripande Torka-aldrig-tårar-aidshistoria ur kvinnligt perspektiv.”
(Kupé)
”Happy Holiday är en bok som är fylld av funderingar kring hiv, omtanke, vänskap och kärlek. […] En svensk författare att hålla ögonen på.”
(Lottens Bokblogg)
”Den är så bra att jag vill ställa mig på torget och skrika köp den, köp den!”
(Pappa)

Route 66 går till Trollhättan. Det är 400 mil mellan Chicago och Los Angeles och vägen däremellan heter Route 66. Sommaren 2010 bilar Lena tillsammans med sin fru Maggan den mytomspunna sträckan och de möter människor, så udda att de tror att de har hamnat i en film. På många sätt blir det en tuff resa, framför allt för Lena som inte längre kan blunda för vem hon är och vad hon kommer ifrån.
Det är bara 42 mil mellan Stockholm och Trollhättan och ändå blir det den sträckan som till slut blir den svåraste för Lena att färdas.

Route 66 går till Trollhättan är en skildring av att ha Alzheimers sjukdom i familjen men det är också en ömsint och humoristisk berättelse om två mogna kvinnors relation med varandra.

(Finns även som ljudbok.)

”Imponerande debut” och ”oupphörligt intressant” skrev Lotta Olsson i DN Söndag.

”Skildringen av den demenssjuka mamman är smärtsamt ärlig.” Kerstin Särneö, Tara.

”Bodil Sjöströms varma och eftertänksamma bok är som gjord för att bli film.” M-magasin.

”Sjöström har skrivit en mysig bok som angår oss alla. Route 66 – är dessutom en roman som ger unik inblick i modern homohistoria. Läs!” QX

”Berörande historia som stannar kvar länge hos läsaren.” Femina.

”Tänkvärd feelgood-litteratur. En livsresa i skuggan av Alzheimers. Ömsint och oerhört humoristisk.” P4 Extra med Lotta Bromé.

MMMM – MåBra

VVVV – Vagabond

Nominerad till Årets bok på Gaygalan 2012.

Man vet att man är medelålders när … man fastnar framför teveprogrammet Go´kväll, ägnar mer tid åt håret på kroppen än på huvudet, inte omedelbart raderar mejlen med rubrik Viagra. Presenten till en vän som fyller medelålder, eller till dig själv för att känna igen. Och tycka att medelåldern är den bästa tiden som finns. Tillsammans med Göran Arvidson (illustrationer) och Elisabet Otterstedt. (2010, Normal)

Tillfälligt slut på förlaget. Köp direkt av mig.

You know you are Swedish when … är en samling påståenden om att vi alltid talar om när vi ska gå på toaletten, inte gärna berömmer om oss själva och alltid delar restaurangnotan på exakt krona. Innehåller också texter om våra svenska traditioner. Om att äta kräftor med fåniga hattar och se på samma Kalle Anka jul efter jul. Perfekt present när du reser utomlands, eller får utländskt besök. Engelsk text. Tillsammans med Göran Arvidson (illustrationer) och Elisabet Otterstedt. (2010, Normal)

Tillfälligt slut på förlaget. Köp direkt av mig.

Vänskapskoden. Vänskapsrelationer är livsviktiga, men vi talar sällan om dem. Vad är vänskap? Hur vårdar man sin vänskap? Och förbehållslös vänskap, finns den? Följ med på upptäcktsfärd i vänskapens djungel. Från vänskapens första skälvande möten, genom förälskelse och konflikter, till att vara vän till den som är i kris. Kända och okända personer intervjuas längs vägen. Bland annat Eva Dahlgren som talar om integritet, Stefan Einhorn om ömsesidighet och Mia Törnblom om att göra slut på dålig vänskap. (2008, Alfabeta)

Klimatsmart. Din guide till en miljövänligare vardag. Fullmatad med tips bland annat om hur du kan handla smartare, reser smartare, gör smartare energival, kort sagt hur du lever smart och samtidigt sparar på miljön. Tillsammans med Mikael Persson och Per Johnsson (2007, Alfabeta).

Thailands öar och stränder. Guidebok på svenska till det bästa av Thailands öar och stränder. Innehåller också stort kapitel om Bangkok. Tillsammans med Mikael Persson och Tobias Larsson. (2007, Vagabond förlag).

Thailand. Guidebok på svenska till det bästa av Thailand. Tillsammans med Mikael Persson och Tobias Larsson. (2007, Vagabond förlag).

Trollen på Regnbågsbacken. Barnbok. Vi följer hunden Limpan som nosar upp en hel trollfamilj. Ingen har svans, förutom Limpan. En bok som sätter ljuset på fördomar. Kul och nyttig bok även för vuxna. Tillsammans med Åsa Öhrn (illustrationer).(1998, Atlas) Slutsåld.

Peter älskar Christer. En berättelse på lättläst svenska om Peter som förälskar sig i Christer. Fotografier av Elisabeth Ohlson. (1995, LL-förlaget)

Med våra ögon. Intervjubok om människorna mitt i hivepidemin.
(1994, eget förlag) tillsammans med Anders Odelius och Elisabeth Ohlson. Enstaka exemplar finns kvar. Köp direkt av mig.