Ta en tapa

Ta en tapa

Tapas är vad som finns till hands. Tapas är vad som mer och mer dyker upp på svenska menyer, ja vilka menyer som helst. I Spanien är det ett begrepp. Fråga efter tapas i exempelvis Barcelona och du kan hamna på en kvarterskrog en trappa ned med träpallar eller på lyxkrog i medeltida borg.

Tapas är ursprungligen ett lock. Tapa betyder ungefär ”täcka” och har sina rötter i Andalusien. Man tog en bit skinka, eller ost, eller vad som fanns och placerade det på vinglaset för att slippa flugor i drycken. Ju starkare osten var, desto bättre smakade dessutom vinet. Så lyder en teori. En annan är att spanske kungen Alfonso X blev sjuk och var tvungen att äta små rätter för att överhuvudtaget få något i sig. När han väl upptäckt hur bra och hälsosamt det var att inte vräka i sig enbart stora köttstycken beordrade han värdshusen att aldrig servera vin utan de små rätterna.

Tapas kan vara oliver, korv, omelett, skaldjur, eller enklast men kanske godast av alla – en brödskiva som gnuggats med tomat.

Numera äts tapas till lunch, till middag, som mellanmål eller som snacks. Inte sällan dricker man torr sherry till (fino), men då tapas dyker upp i de mest egensinniga variationer har vin, öl och cava sin rättmätiga plats till rätterna.

Den klassiska tidpunkten är timmarna just efter jobbet, från 18 och framåt. Det är inte helt ovanligt att man äter tapas först, sedan går vidare för middag, som sällan intas före klockan 22. Ibland serveras den som förrätt. Men att äta sig mätt på tapas och inget mer är också ganska vanligt. Tapas finns i alla storlekar, för alla magar, drycker och för alla tider. Prova också pintxos, den baskiska varianten av tapas, ofta en godsak på bröd, nästan alltid med en tandpetare som handtag.

Vanliga tapasrätter:
Aceitunas – oliver
Albóndigas – köttbullar
Carne mechada – kallskuret kött
Chocos fritos – friterad bläckfisk
Chorizo al vino – chorizo kokad i vin
Croquetas – kroketter av fläsk eller kyckling
Ensaladilla rusa – rysk sallad på potatis och tonfisk
Gambas – räkor, oftast marinerade i vitlök
Pincho moruno – lammspett
Patatas bravas – friterad potatis serverad med kryddig sås eller alioli
Puntillitas – friterade små bläckfiskar
Queso con anchoas – ost, ofta manchego, med ansiovis
Tortilla de patatas/tortilla española – omelett med potatis och lök

Hemma i Stockholm går jag på följande tre tapasbarer på Söder och i Gamla stan:

Ramblas tapas & bar

Madrid tapasbar

Café Tabac

 

Tags: