Köpa hund – så funkar det

Köpa hund – så funkar det

Att skaffa hund är ett stort inköp som man förhoppningsvis ska ha glädje av i minst tio år. Det finns många frågor att ta ställning till. Ska den vara till sällskap, tävlingar, jakt? Vilken ras passar i så fall bäst, eller vill du kanske ha en blandrashund? Vad kostar det, och var köper man den? Jag guidar dig fram till ett av dina roligaste beslut.

Att sitta i en valphage med små mjuka krabater som bjäbbar och busar kan få vem som helst att smälta. Det är lätt hänt att ta ett spontant beslut, köpa valp direkt, och välja den som är sötast. Men processen att köpa hund börjar långt innan. Det finns många frågor att ta ställning till.
– Tänk på vad du ska ha hunden till, om ni är flera om ansvaret ska ni såklart prata om det tillsammans. Ska det vara en hund att bara klappa på, för att tävla i freestyle, eller jaga med? Ska den vara stor eller liten, långhårig eller korthårig? säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Det kan inte sägas nog många gånger, men att hitta rätt ras är jätteviktig. Olika hundraser skiljer sig kraftigt åt vad gäller mentala egenskaper beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. Det blir också avgörande för var man ska köpa den.
För att hitta passande ras är det bra att läsa i böcker eller på nätet.
– Men bäst av allt är att åka på Stockholm hundmässa eller MyDog i Göteborg där det finns stora rastorg. Där kan man gå omkring och klappa hundar och prata med såväl ägare som uppfödare, säger Hans.

Om du ska ha en rashund är det bra att välja en organiserad uppfödare som är ansluten till rasklubbar och till Svenska Kennelklubben (SKK).
–  När man köper en valp via en av SKK:s uppfödare gäller alltid konsumentköplagen och valpen man köper har en dokumenterad bakgrund – det är så nära den bästa konsumenttrygghet man kan uppnå, säger Hans Rosenberg.
Det är också bra att besöka uppfödare för att se vilken miljö valpen föds upp i, då får man också träffa valpens mamma. Att köpa hund enbart genom annons på Blocket eller andra försäljningssajter avråds bestämt eftersom många smugglade hundar säljs via mellanhänder, utan att man får se hunden i hemmiljön
Att hitta rätt uppfödare kan betyda att man har trygghet även efter valpköpet.
– En extra bonus kan vara den personliga kontakten man bygger upp, vilket innebär att man kan kontakta sin uppfödare för att få råd vid eventuella problem. Man kan ibland också få hjälp och tips om pälsvård, kloklippning, träning och allt annat som vi nyblivna hundägare undrar över, säger Hans Rosenberg.

Alla vill inte ha en rashund, alternativet är blandras.
– Då råder jag till att man vänder sig till ett hem för omhändertagna hundar där det finns många omplaceringshundar som söker nya hem. Men skaffa inte blandras med motivationen att det är lite billigare. Det gäller enbart inköpet, och då skiljer endast några tusenlappar. Därefter kostar det lika mycket att ha blandrashund som att ha en rashund, säger Hans.
Ibland används försäljningsargument som att vissa blandrashundar är allergifria, några sådana finns tyvärr inte.
– Vad du än väljer för hund, behandla den som din dyraste ägodel.

 

Tips inför valpköp
– Titta noga: ser valpen frisk och pigg ut? Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.
– Ta god tid på dig att lära känna blivande mamman till valparna, gärna pappan också om det är möjligt. Om du väljer att köpa en blandrashund är detta extra viktigt.
– Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt.
– Gör alltid upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.
– Köp aldrig en valp från en säljare i bil, gäller särskilt om du bara sett en annons på Blocket eller annan försäljningssajt. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
– Köp aldrig en hund av en ingivelse. Fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Du binder upp dig för 10-15 år framöver.
– Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor. Valpen behöver sin mammas trygghet och får inte ryckas upp ur sin trygga miljö för tidigt. Den riskerar då bli otrygg och kanske också sjuk.

Val av uppfödare
– Besök hundutställningar och kolla in den ras du är intresserad av.
– På utställningen – prata med de olika hundägarna och fråga vilken uppfödare hundarna kommer ifrån.
– Ta kontakt med flera uppfödare och be att få besöka dem.
– Ställ frågor om vilket stöd du kan förväntas få efter valpköpet.

Vad kostar det?
En medelstor rashund kostar omkring 13000 kronor i inköp, därtill kommer kostnader för vaccination, försäkring, kurser, foder, bajspåsar och tillbehör, räkna med från 3000-7000 kronor per år. (Generellt kostar en liten hund mindre än en stor.) En hund från ett hundhem, exempelvis Hundstallet, kostar mellan 3000 och 4500 kronor. Hundarna är då veterinärbesiktade, vaccinerade, id-märkta och avmaskade. Läs mer på www.kopahund.se

Mer info
www.skk.se
www.blandras.se

På bilden: Anja, staffordshire bullterrier