Vad ska hon heta?

Vad ska hon heta?

I min förra roman hette huvudpersonerna Johanna och Anna medan jag skrev. De VAR Johanna och Anna, högst levande framför mig. När boken sedan bearbetades döptes de om till Lena och Maggan. Dels för att vara mer typiska 60-talsnamn, dels för att de också var laddade med viss klasstillhörighet.

Många andra namn i boken arbetades fram på likande sätt. Namn är laddade. De är också högst personliga. Känner man någon som heter Lena eller Maggan, färgar det givetvis upplevelsen och bilden av karaktärerna.

Nu, när jag skriver min andra roman, dyker en frodig kvinna upp. Sensuell och frispråkig. Hon heter i mitt huvud Grace. Jag vet inte varför, det bara dök upp.

Vi får se om det är så hon heter till slut. För andra kanske Grace är någon helt annan än den jag just håller på att lära känna.