Det är lätt att känna sig liten

Det är lätt att känna sig liten


Jag har nu medverkat i Bokens dag tillsammans med andra författare. En del väldigt väldigt stora.

Inledande författare, inför 250 åhörare på Vänersborgs Folkets Hus, var jag. Jag talade rakt ur hjärtat, om min livsresa och hur arbetet med min bok gick till. Max 20 minuter fick vi prata.

Därefter följde min kollega på Damm  – Kåre Halldén, författare till Champagneführern. Han är en engagerad talare med stora gester, det blir liksom en show, särskilt som han avslutar med att sabrera en champagneflaska. (Höll på att gå åt fanders, Bokia, som var arrangörer hade snålat och köpt en Chapel Hill, det är något med trycket som gör att flaskan kan spricka då. Kåre sprang i kulverten och hittade någon restaurangs egna vinlager och en väl kyld äkta vara.)

Efter Kåre följde Jan Pedersen som gjort succéboken om fågelsång där man också kan lyssna (såld i flera hundra tusen ex) och nu aktuell med boken Vilda Djur. Det blev också en show. Med mycket ljud från djur.

Så var det dags för Arja Saijonmaa som fullständigt trollband med sin berättelse om kärleken och vänskapen till Mikis Theodorakis. Hon sjöng också. Hon fick till och med oss andra att sjunga med. Hon kunde konsten att inta en scen.

Liksom nästa talare Jan Guillou, vars berättelse om hur han arbetat fram senaste boken Brobyggarna, var såväl rapp och rolig som skarp. Skarp (Ann-Marie) heter också hans sambo och förläggare på Piratförlaget,  som också var med. Har aldrig träffat en kvinna som lever upp till sitt namn så som hon. Jag blev nästan lite rädd för henne. Men så är hon, och hennes Janne också fantastiskt framgångsgrika. Vi talar typ 20 miljoner sålda böcker (av Jan Guillou).

I ett sammanhang som detta är det lätt att känna sig liten. Men när jag efteråt signerade böcker blev jag knäsvag av berömmet.

”Du inspirerar”.
”Jag är så imponerad av dig”.
”Av alla storheter idag vill jag bara ha en bok – det är din”.
”Så naket, så modigt av dig. Din bok är likadan.”

Och nästan rörd blev jag när flera läsare tagit med sig min bok som de redan läst, men som nu ville ha den signerad.

Bokia hade dekorerat min signeringshörna så fint. Funderade ett tag på att ta hatten på mig.