USA:s trista passkontroll

USA:s trista passkontroll

Att som två kvinnor passera USA:s passkontroll som ett gift par var inget vidare. Jag och P gick fram samtidigt till vår kontrollant eftersom det tydligt stod på en skylt att familjer skulle gå fram tillsammans.

”Family?” undrade kontrollanten och höll upp våra pass och tittade på oss som om vi var idioter.

”Yes”, sa P innan jag hunnit blinka.

”Sisters or what?”

”Married.” Sa P och passkontrollanten kastade ner passen på sitt skrivbord, suckade demonstrativt och tog sats.

”I do not know about your country and the laws you make up but it is not a legal thing here. Not really legal.”

Sedan bläddrade han i passen, hittade stämplar från Kambodja och Vietnam i mitt och undrade varför jag hade varit där. Jag förklarade att jag reser mycket, och han frågade hur man kan komma på idén att resa till Kambodja och Vietnam och jag såg på P hur nära hon var att börja argumentera, men jag sparkade henne på benet och vi lät passkontrollanten förnedra oss en stund till. Så stämplade han våra pass kastade dem på disken och skrek ”next” till kön bakom oss.