Tänk ”istället för” och hitta nya resmål

Tänk ”istället för” och hitta nya resmål

En av de allra vanligaste frågor jag får är om jag kan rekommendera nåt ”nytt ställe” att resa till. Tyvärr kan jag inte veckla ut någon ny sida ur kartboken som ingen annan sett, inte presentera någon ny världsdel eller oupptäckt land. Men däremot högar av platser som få reser till. Av någon anledning.

Själv brukar jag tänka ”istället för”. Istället för Barcelona reser jag till Valencia. Istället för New York till Chicago, och jag byter gärna ut Nice mot Marseille. Under en planering till Australien satt vi fyra vänner med kartan framför oss. Först sa vi att vi skulle bila östkusten (dit de flesta reser) sen tittade vi på varandra och sa ”Nä, vi tar västkusten istället!” Det blev en resa bland Margret Rivers vinrankor och delfintäta vatten, till Albany längst ut i söder som gav oss känslan att vara vid världens ände, och till miljonstaden Perth (bilden) som till skillnad mot Sydney knappt förekommer i resetidningar eller reseprogram. Inte heller reste vi till Ayers Rock i landets mitt dit många väljer att ta sig. Vi tog båten till Rottnest Island istället. Den var full av råttor. Och ormar. Och paradisiska stränder. Gissa om vi fick saker att berätta om. Istället för röd sand och ett stort berg (men säkert ormar).

Handen på hjärtat, såklart finns det anledningar till varför så många reser till Barcelona, Nice, New York och Australiens östkust. Men att hitta något ungefär lika bra istället för, då kommer man hem och får känna sig lite speciell. Inte minst har man nya äss i rockärmen då någon frågar om man har tips på några roliga resor.

För de flesta som reser vill av någon anledning inte vara där alla andra turister är (svår ekvation eftersom man ju själv är turist och så att säga bidrar till det turistiga.) Somliga stånkar över Thailand, men så res då till Malaysia istället. Same same nästan. Andra söker efter nya weekendresmål dit det inte är så långt att resa. Read my lips: Oslo, helt perfekt för en helg. Och för oss som bor i Stockholm och som redan klarat av baltländerna: Sankt Petersburg. Och för den som av någon anledning inte lockas till Chicago men ändå vill till USA:s storstadsliv, res till Memphis eller Washington DC.

En annan inspiratör för att hitta de nya resmålen är att skrolla bland lågprisbolagens destinationer. Tittar just precis nu på Ryanair från Skavsta i Nyköping: Bratislava, Liverpool, Malta och Faro. Kanonställen allihop. Eller res till London Stanstedt och besök Cambridge istället för London (närmare flygplatsen än London). Med Norwegian från Köpenhamn hittar jag följande: Marrakesh, Dubrovnik, Palma och Malaga. Prima resmål som vare sig exploaterats eller exponerats särskilt hårt. Att biljetten dit dessutom inte blir så dyr behöver kanske inte tilläggas.

Själv funderar jag på Madrid – för Pradomuseets skull (istället för Picasso i Barcelona). Eller på Alexandria (vill se biblioteket, istället för Egyptiska museet i Kairo). Men lutar åt Syrien, stället för Egypten. Eller möjligtvis Göteborg istället för en helg härhemma i Stockholm.

Foto Perth: Jeff Drewitz, Toursim Australia

(Krönika i Vi nr 11-10)