Ta en tapa i Barcelona

Ta en tapa i Barcelona

Fråga efter tapas i Barcelona och du kan hamna på en kvarterskrog en trappa ned med träpallar eller på lyxkrog.

Tapas är ursprungligen ett lock. Tapa betyder ungefär »täcka« och har sina rötter i Andalusien. Man tog en bit skinka, eller ost, eller vad som fanns och placerade det på vinglaset för att slippa flugor i drycken. Ju starkare osten var, desto bättre smakade dessutom vinet. Så lyder en teori.

En annan är att spanske kungen Alfonso X blev sjuk och var tvungen att äta små rätter för att överhuvudtaget få något i sig. När han väl upptäckt hur bra och hälsosamt det var att inte vräka i sig enbart stora köttstycken beordrade han värdshusen att aldrig servera vin utan de små rätterna.

Tapas kan vara oliver, korv, omelett, skaldjur, eller enklast men kanske godast av alla – en brödskiva som gnuggats med tomat.

Numera äts tapas till lunch, till middag, som mellanmål eller som snacks.

Den klassiska tidpunkten är timmarna just efter jobbet, från 18 och framåt. Det är inte helt ovanligt att man äter tapas först, sedan går vidare för middag, som sällan intas före klockan 22. Ibland serveras den som förrätt. Men att äta sig mätt på tapas och inget mer är också ganska vanligt.

Här några restaurangtips i Barcelona:

Can Paixano
På en liten bakgata ligger Can Paixano, en champagneria men med cava i glasen och bocadillos (smörgåsar) i handen. Folkligt, trångt och kul.
Carrer de la Reina Cristina 7.

Agua
Vid strandpromenaden. Uteservering på trädäck där palmerna rasslar. Maten är från medelhavet.
Passeig Martìm 30.

Abac
Högt uppe på ett berg bland grönskan ligger denna smakfulla restaurang. Med två stjärnor i Guide Michelin borgar det för originell mat (crossover är bara förnamnet) och en dyr nota. Billigare alternativ: ta en drink i loungen.
Avenida Tibidabo 1.

Cervesería Catalana
Favorit bland Barcelonabor när de vill äta tapas. Stämningen påminner om saluhall, lite längre in i lokalen finns bordsservering. Uteservering på gatan, men den får man köa till. Carrer de Mallorca 236.

Ciudad Condal
En av stadens bästa tapasrestaurnager.
Rambla Catalunya 8.

La Bodegueta
En trappa ner i gammal vinkällare. Små bord, pallar som skrapar mot stengolvet. Tapas av den enkla modellen – korv, skinka, ost, potatis. En kvarterskrog som samlar folk från området Eixample.
Rambla de Catalunya 100.

Mercat Santa Caterina
Saluhall (inte att förväxla med La Boqueria på Rambla) Sitt mitt i folkvimlet, ta in dofterna och ät direkt från delikatessdiskarna. Perfekt för lunch.
Avenida Francesc Cambó.

(Foto Abac: Marco Pastori)


Tags:
, , ,