Sweet Home Chicago

Sweet Home Chicago

vy

Åter i Sweet Home Chicago. Kan ge säkert trettio anledningar att åka hit istället för New York men jag väljer två:

1. Arkitekturen
En brand ödelade stora delar av Chicago 1871. För att få fart på byggandet fick arkitekter mer eller mindre fria händer. Det är som om någon ropat i en jättemegafon: ”Kom och var kreativa, gör en ny stad, ni ska ha roligt under tiden, känn inga gränser. The sky is the limit!” Så skapades en form av arkitektur som kallas Chicago School.

Det går inte att se sig mätt på alla byggnader. Dagens Chicago är ett downtown i Art Deco med inslag av gotisk stil. Ett kyrktorn är påfallande likt Big Ben och Gerald Tribunes hus ser ut som vore det nedmonterat från Vatikanen. Musikscenen House of Blues påminner om ett Scandinavium lite taffligt knådat i lera. De många kraftfulla stålbroarna liknar staden vid ett stort mekkanobygge, spårvagnar går på ett plan ovan vägarna och mitt i allt den bedårande Chicago River.

Snyggaste byggnaderna är nog Marina City Twin Towers (majskolvarna) och glasbyggnaden ett kvarter därifrån jag inte hittar namnet på just nu.

majskolvar

spegelhus

2. Musiken.
Har skrivit om den nedan. Flera bluesscener finns såklart i staden men det som riktigt får mig att darra är att legendariska Chess Records höll till i Chicago, där bland andra Muddy Waters, Chuck Berry, Etta James och Koko Taylor förevigats.

Besökte idag deras studio som är ett litet museum. Inget vidare om man talar om museum, men det var stort att stå i den studio där till och med Rolling Stones spelat in för att hitta det rätta soundet.

muddy

Museet visar ett fåtal fotografier, en vacker orgel och en handfull andra instrument. I ett hörn hänger en av Koko Taylors klänningar. Hon dog alldeles nyligen. Hon var en av många legender som påverkat dagens musik. Få av dem finns kvar. (Hur länge orkar BB King? Han är 83 år och är så gott som on the road hela tiden. I sommar kommer han till Sverige.)

klanning

Gör ont i mig att Chess har så få historier bevarade från bluesen. (Memphis har ett riktigt bra museum däremot som dokumenterat bluesen: Rock’n Soul Museum.

Jag kan berätta om enorma museet Chicago Art Institute, om Buddy Guy Legends, om Millennium Park och fler av de arkitektoniska upplevelserna. Men det får bli en annan gång. (Ni kan läsa en artikel jag skrivit tidigare för nättidningen Borta Bra här. Och en musikguide jag gjort för tidningen Lira här.)
Jag kommer tillbaka till mitt Sweet Home Chicago. Soon.

orgel