Elisabeth Ohlson och Bodil Sjöström skriver bok om AIDS-krisen

Elisabeth Ohlson och Bodil Sjöström skriver bok om AIDS-krisen

När AIDS kom till Sverige kallades den nya sjukdomen bögpesten. AIDS blir skammens sjukdom, både kända och icke kända personer dör in mystiska ögonsjukdomar och cancer i stället för att nämna sjukdomen vid dess rätta namn. Pojkvänner förvägras närvara på sin älskades begravning, än mindre stå med på begravningsannonsen. En del dör ensamma, förskjutna av sina föräldrar.

I sin kommande bok skildrar Bodil Sjöström och Elisabeth Ohlson vad som hände under de där åren. Boken, som har arbetstiteln I skuggan av AIDS, skriver historien från de drabbades perspektiv. Med utgångspunkt i sina minnen och sin gemensamma bekantskapskrets skildrar de vänner, efterlevande och den svenska HBTQ-communityn som för alltid skulle förändras av det som hände.

Bodil Sjöström är journalist och författare, och var på 80-talet med och byggde upp hivorganisationen Noaks Ark. Elisabeth Ohlson är fotograf och konstnär som under de här åren porträtterade vänner och andra med sin kamera. Tiden med AIDS gav upphov till att hon senare skapade den historiska utställningen Ecce Homo, där Jesus var med aidssjuka. Tillsammans gör de nu en bok som berättar en viktig del av vår samtidshistoria.

Boken ges ut på Weyler förlag. Vi återkommer om exakt utgivningstid.