Intervju Broken Beads ttela

Intervju Broken Beads ttela

Bodil Sjöström och Pauline Ramsby utgör duon Broken Beads, som just släppt sitt andra album. Och som älskar den kreativa processen så mycket att de redan är igång med nummer tre.

Bodil Sjöström växte upp i Trollhättan och var 13 när hon startade punkband. Men när hon gått ur gymnasiet fick musiken stå tillbaka.

– Livet tog över, musiken blev sekundär. Jag var ung och homosexuell i en liten stad med allt vad det innebär. Jag behövde hitta mig själv, förklarar Bodil.

Pausen från musiken blev lång när livet i stället förde henne på en väg som ledde till jobb som journalist och författare.

För 25 år sedan mötte hon sin livspartner, Pauline Ramsby, som hade turnerat i mer än 20 år med ett coverband, men som, precis som Bodil, hade lagt gitarren på hyllan. Och tillsammans blev de alltmer på det klara med att de saknade musiken i sitt liv.

– När Pauline skulle fylla 50 satte jag ihop ett band ihop med ett par kompisar som en överraskning, som en present. ”Du får oss!” sa vi till Pauline.

– Jag dammade bokstavligt talat av gitarren i garderoben och trummisen spelade på en hink, så det var väldigt enkelt, fortsätter Bodil.

Det blev succé, så klart, och ledde till att bandet blev mer eller mindre permanent med Pauline som medlem. Bandet döptes till Need a Nurse (Pauline är sjuksköterska) och höll igång i två år.

Det vilande musikbehovet hade då både väckts till liv och vuxit till något som behövde näring och som ville ha mer. Och inte bara i rent musikalisk form. Bodil blev helt uppslukad av den tekniska delen av inspelningsprocessen och utbildade sig till musikproducent och ljudtekniker.

För skriva låtar och spela in skulle de så klart göra.

– Den första låten vi skrev skrev vi till Jill Johnson. Vi var helt inne på att vi skulle skicka den till henne – men den blev så jävla bra, så den behöll vi själva, berättar Bodil med ett skratt.

De behöll resten också och kunde för två år sedan släppa sitt debutalbum, ”Homemade”, som fick ett fantastiskt mottagande. Och de var långt ifrån färdiga där, det är de fortfarande inte.

Nyligen släpptes deras andra platta, ”Wood”, och Bodil avslöjar att de redan börjat jobba på nästa projekt.

– Det är det som är så roligt, att hela tiden göra nya saker. Jag älskar den kreativa processen!

– Vi gör musik för att vi tycker det är så roligt och det är skitkul när andra tycker det är bra, det blir en egoboost. Vi får fantastiska tillrop från våra lyssnare och folk säger ”ni är så coola!”. Det är roligt att vara cool när man är närmare 60. (skratt)

Att göra musik tillsammans med den man lever ihop med är enbart positivt, tycker Bodil.

– Pauline är en gitarrekvilibrist och fantastisk sångerska medan jag mer ser helheten. Vi tjafsar väl som alla andra par, men det blir aldrig något långvarigt.

– Vi har levt ihop i 25 år. Det är häftigt att få göra såna här saker tillsammans med sin livspartner!

Reser är en annan sak de gärna gör tillsammans, men eftersom favoritresmålet är New Orleans lär det ta ett tag innan de kan åka dit igen.

– Det har blivit vårt andra hem. Sedan nyårsdagen vid millennieskiftet har vi varit där minst en gång om året. Senast stannade vi i två månader och det är vi glada för nu.

Hon beskriver New Orleans som en plats de hämtar både glädje och inspiration från.

– Härliga människor, god mat, fantastisk musik, vackra hus – där finns allt vi behöver i våra liv.

Även att resa runt i Sverige för att spela live får vänta ett tag.

– Det är så klart skittråkigt att inte kunna ha någon riktig releasespelning att skåla in den nya skivan med, men det är så mycket nej till allt just nu så vi väntar hellre. Vi har stor respekt för coronasituationen och vi ska inte bidra till någon smittspridning.

– Pauline är ju dessutom sjuksköterska och har vårdat människor som absolut inte borde fått corona … så, ja, vi ska ut och spela, men vi väntar tills läget tillåter spelningar på riktigt igen.

Text: Mia Thornberg