Vad ska hunden heta?

Vad ska hunden heta?

En ny familjemedlem kommer hem. Vad ska den heta? Att ge sin hund ett namn är ett uppdrag att ta på allvar. Det namn man ger den kan skapa onödiga fördomar om rasen, eller tvärtom vara en isbrytare.

Alla stambokförda hundar har ett namn som talar om varifrån den kommer (kennelnamn) och därefter egennamnet. Ett exempel: Dogs Music River Boy. Kenneln heter Dogs Music, hunden River Boy. I det här fallet fick hunden heta Moses, (en badglad labrador). Det är inte ovanligt att uppfödaren har ett tema på sin kull, kan vara allt från Star Wars-figurer till operasångare. Men ofta vill man ge hunden ett helt annat namn än vad som står på pappret. I de fall hunden blivit omhändertagen och tidigare farit illa, kan ett namnbyte också vara nödvändigt.
En del hundägare vill att namnet ska spegla hundens egenskaper och utseende, men man bör tänka till lite innan man bestämmer sig.
– Man ska inte underskatta betydelsen av ett namn, att exempelvis döpa sin hund till Häxa eller Trollet är kanske inte det bästa, vill man verkligen se sin hund sådan? Namn som Sunny och Lucky skapar betydligt mer positiva intryck. Tänk på hur det skulle vara att möta en schäfer som heter Godis, till skillnad mot Killer, säger Eva Bodfäldt, hundkonsult med inriktning inlärningspsykologi.

Hennes egen hund heter Will-Ja, ett namn som fanns långt innan hunden.
– Hon är dessutom en väldigt stark vilja, ibland undrar jag hur mycket namnet påverkat det där, skrattar Eva, och fortsätter:
– Namn påverkar såklart hur våra hundar blir bemötta, och behandlade. Det kan vara bra att inte bekräfta fördomarna om en ras, exempelvis Fiffi på en pudel, ge dem hellre namnet Rambo, så blir de bemötta med den respekt de förtjänar.
Hur många stavelser ett hundnamn har spelar inte så stor roll, men ett långt namn tenderar att bli förkortat. Enligt vissa skolor är det bra att ha bokstaven ”i” med i namnet, eftersom det då hörs väl, samma gäller bokstaven ”s”. Att ge hundar typiska människonamn ställer sig Eva lite tveksam till.
– Jag tycker hundar ska respekteras för det de är. Människonamn är förknippade med just människor och deras egenskaper, bland dem du möter. Tänk på namnet som en värdering, hur vill du att din hund ska vara eller värderas? Den kommer bli behandlad därefter.

 

Hundnamn 10-i-topp
1 Molly
2 Bella
3 Wilma
4 Ludde
5 Ronja
6 Bamse
7 Rocky
8 Charlie
9 Sigge
10 Alice

(Källa: Jordbruksverkets hundregister)

Kända hundnamn
Lajka – första hunden i rymden. Var ursprungligen en gatuhund, och valdes därför hon ansågs tålig. Lajka dog efter drygt fem timmar i kapseln.
Vincent – så hette hunden som överlevde flygkraschen i teveserien Lost. En gul labrador.
Milou – Tintins hund, av rasen foxtrerrier. Lär ha förkärlek till whiskey, namnet kommer från författaren Hergés ungdomskärlek.
Lady och Lufsen – Lady är en cockerspanielflicka, Lufsen en byracka (blandras). De båda möts och valpar föds.
Rocky – påhittad hundraskaraktär av serietecknaren Martin Kellerman.
Båtsman – folkkär sankt bernhardshund i serien Saltkråkan. Snäll som ett lamm, vägde närmare hundra kilo.
Cujo – även det en sankt bernhardshund, men en riktig otäck karaktär skapad av Stephen King. Cujo är rabiessmittad och attackerar det mesta inom räckhåll.

Vill du hitta inspiration för att hitta namn till din katt eller hund?
De 50 vanligaste katt- och hundnamnen hittar du listade på www.agria.se
Tusentals hundnamn finns på www.vovve.net

Min egen kommande hund, på bilden högst upp, ska heta Minnie efter bluesmusikern Memphis Minnie. Varför? Mamman till valpen heter Memphis, och vi har fått äran att ge förslag på namn till hela kullen som går på temat bluesartister. Här är listan:

 

Tikar

Bonnie (Raitt)

Bessie (Smith)

Billie (Holiday)

Polly (Ramsby)

Koko (Taylor)

Peaches (Staten)

Mavis (Staples)

Etta (James)

Minnie (Memphis Minnie)

Sofie (Reed)

Louise (Hoffsten)

Debbie (Davis)

Janis (Joplin)

Sippie (Wallace)

Melissa (Etheridge)

Shellby (Lynne)

Lucina (Williams)

 

Hanhundar

Muddy (Waters)

BB (King)

Freddie (King)

King (Freedie, BB, Albert)

Milton (Little Milton)

Buddy (Guy)

Peps (Persson)

Bukka (White)

Elmore (James)

Otis (Redding)

Rufus (Thomas)

Totta (Näslund)

Willie (Dixon)

Dixon (Willie Dixon)

Stevie (Ray Vaughn)

Ben (Harper)

Harper (Ben Harper)

Diddley (Bo Diddley)