Rätt mat till din hund

Rätt mat till din hund

Ger du din hund matrester? Färskfoder eller torrfoder? Gör du eget hundgodis? Rätt mat är avgörande för att hunden växer som den ska, mår bra, och håller vikten. Att ge sin hund fel mat kan få förödande konsekvenser.

Utbudet av hundmat är minst sagt överväldigande. Färskfoder, portionspåsar, torrfoder, och kompletteringsfoder. Vad ska man egentligen ge till sin hund?
– Köper man ett foder som är märkt ”helfoder” är det en garanti från tillverkaren. Det fodret är tillräckligt för hunden, säger Marie Sallander, agronomie doktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, i folkmun kallad hundmatsdoktorn.
Jordbruksverket gör stickprov på helfodret som finns på marknaden, cirka 10 procent avviker för mycket från reglerna. Men det ger sällan några hälsoproblem, när det gäller färskfoder däremot avviker betydligt fler. Det är inte så bra, men tillägger att marknaden för färskfoder är relativt ny och oerfaren.

Utöver maten vi köper till våra hundar, ger vi dem av det vi själva inte äter. Undersökningar visar att omkring en fjärdedel av svenska hundars intag består av matrester.
– Det funkar bra, men man måste såklart anpassa matresterna efter vad det är för hund. En överviktig hund ska kanske inte ha svålen från kotletten, utan mer grönsaker, säger Marie Sallander.
Man ska givetvis också se upp med sådant som är giftigt, exempelvis lök (se lista nedan). Mjölk bör man vara återhållsam med eftersom laktosen kan vara svår att bryta ner. Grönmögelost är farligt, liksom kött som blivit gammalt. Där kan det finnas små mögelprickar som man inte ser.

– För mycket lever är inte heller bra, det kan ge förgiftning av A-vitamin. Något att tänka på om man gör eget levergodis. Det ska man inte ge mer än någon gång i veckan. Levergodis som man köper som liknar torrfoder, brukar endast vara smaksatt av lever, och är inte skadligt, säger Marie.
Även hundgodis finns i överflöd att köpa, i såväl olika former som färger. Till en hund som är matglad kan man använda kulor av fodret som belöning om man tränar. Men egentligen kan man ge vad som helst, bara hunden tycker det är gott.
– Kanske vill man ge det hunden reagerar extra positivt på. Jag brukar använda bitar av korv eller köttbullar, men det har också hänt att jag använt gurka, säger Marie.
Att bara ge hunden mat man själv lagat kan vara lite riskabelt. Då ska man ha full koll på vad hunden behöver.

Bland valpar är det extra noga att de får den näring de behöver.
– Valpar ska man ge färdigt helfoder, inga tillskott. Att ge fel mat vid 4-5 månaders ålder då de växer som mest, kan förstöra deras skelett. Detta gäller särskilt stora raser. Det är också viktigt att hålla dem slanka.
Eftersom helfoder brukar ha tydliga instruktioner om hur mycket mat hunden ska ha, är det också lättare att hålla vikten på hunden (kombinerat med motion), än om man ger den mat man själv gjort.
– En hund som hålls slank livet ut, håller sig friskare och lever längre. Det finns undersökningar bland labradorer som visar på 2 års längre livstid om de hålls smala. Det motsvarar 15 människoår. Ett argument som brukar bita på de flesta.

Tänk på att:
– ge ett näringsriktigt helfoder (märkningen ”helfoder” är en garanti från tillverkaren)
– hålla valpen/unghunden smal, man ska med lätthet känna revbenen då man smeker över bröstkorgen.
– inga extra vitaminer/mineraler till torrfodret
– om du ger matrester ska dessa bara vara en liten del/topping under uppväxten

Farligt att äta:
– Lever i för stora mängder
– Choklad/kakao
– Lök
– Russin
– Vindruvor
– Mögliga matrester
– Rå äggvita (tillagad går bra)

 

Tags: