Så skyddar du hunden från kylan

Så skyddar du hunden från kylan

Vissa hundar reagerar knappt när det blir minusgrader, de till och med trivs. Andra måste skyddas rejält, med såväl täcken, skor och uppvärmning.

Det kanske säger sig självt att hundar utan päls kan frysa mer än de med tjock päls. Men pälsen ger inte nödvändigtvis tillräckligt skydd mot kylan. Det måste också ha ett rejält underhudsfett. Valpar och unghundar kan vara mer känsliga och bland raser finns stora skillnader hur man klarar av minusgraderna.
– Olika raser är avlade för att klara av olika temperaturskillnader. De arktiska raserna, exempelvis siberian husky och samojed trivs bra i kyla. De är betydligt känsligare för värme. Men har man en ras som inte är van vid kyla, ska den skyddas med bland annat täcke, säger Iréne Westerholm, etolog och hundinstruktör.
Täcket ska hellre vara för stort än för litet, se också till att det har reflexer.

Även bland raser förekommer skillnad i hur man klarar kylan, enligt Iréne kan det var individuellt.
– Hundar är bra på att tala om för oss om de fryser. Titta på din hund, skakar den, eller är den fullkomligt avslappnad? Om den lyfter på ett ben, ja då kanske man ska sätta på den skor. Vilket ju också skyddar mot salt, säger Iréne.

På långhåriga hundar är det bra att klippa bort håret som växer mellan trampdynorna eftersom det samlar snö och bildar snöklumpar. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och kan irritera tassen. Att alltid torka tassarna efter att man varit ute är också en god idé, detta för att förhindra svamp.
Det är också viktigt att planera för vilken aktivitet man ska göra tillsammans med hunden.

– Ska man stå stilla länge, som man gör på hundkurs utomhus, då kanske hunden ska skyddas även om det inte är så jättekallt. Ska man träna hårt i sträng kyla är det viktigt med uppvärmning eftersom det då tar längre tid att få upp musklerna i arbetstemperatur, säger Iréne och tillägger att man ska tänka ungefär som när människor tränar då det är kallt.
– Hundar bör varva ner efter högprestation, och få på sig ett täcke när träningen blir mer lågintensiv. De kan också behöva mer mat under kalla årstider, eftersom det går åt mer energi i kyla.
Liksom hundar inte ska lämnas ensamma i en bil på sommaren, bör man tänka på samma sätt på vintern.

Så klarar andra djur kylan
– Katter letar gärna upp värmen, exempelvis stallkatter som ligger på hästryggarna och värmer sig och katter som ligger i stekheta fönster och solar sig. En katt med dåligt skött päls med tovor och smuts har betydligt sämre skydd för kyla och väder och vind. Därför bör man klippa en tovig kattpäls även om det råkar vara vinter. En katt ska alltid ha möjlighet att kunna gå in i värmen.

– Hästar klarar kyla ganska bra, temperaturer ner mot 5 grader brukar inte innebära några särskilda åtgärder. För hästar är kombinationen foder och skydd det viktigaste. Fodrets energimängd är avgörande för hur de klarar kyla, liksom egen förmåga att inte ”släppa ut” värme från kroppen. Värmeförlusterna kan minskas genom att hästen söker skydd eller ändrar kroppsställning. Man kan också lägga ett täcke på dem. Hästar värms också genom att stå nära varandra.

– Många fåglar flyttar när vintern kommer, ekorrar bygger varma bon intill trädstammar. Utmaningen inför vintern för våra vilda djur handlar inte så mycket om att frysa, däremot om att hitta föda. När snön blir djup kan djur som inte kommer åt maten på marken behöva stödutfodras, exempelvis rådjur och fåglar.