Kräv inte för mycket av löptiken

Kräv inte för mycket av löptiken

En tik som löper kan vara kraftigt påverkad i nästan 3 månader. De kan bli dämpade, få mjölk i juvret och till och med tro att skorna i hallen är deras valpar. Om kastration inte är ett alternativ går det att göra livet lite enklare för löptiken, men bara lite.

Tikar reagerar olika under löp. En del påverkas nästan inte alls, men för andra kan det vara en riktigt jobbig tid.

– Hundar har ett helt annat hormonspel än vi människor. Oavsett om de är parade eller inte sker hormonellt samma sak, och de får en hög produktion av progesteron. De går helt enkelt igenom en hormonell dräktighet (graviditet) varje löp, säger veterinär Hedvig Armerén.

Den som har eller haft tik som löper känner igen följande: Tiken blir dämpad, nästan nedstämd inför löpet och ovillig att arbeta, allt för att spara på energi. Ätstörningar är också vanliga. En del tikar piper och blir stressade. Juvret kan fyllas med mjölk och det är inte helt ovanligt att tiken skenvalpar, med resultat att de tror att vantar, skor eller leksaker kan vara deras valpar som de vill ha i korgen, och gärna vaktar. Ibland vill tiken inte gå ut för att de har fullt upp med sina ”valpar”.

I värsta fall är tiken påverkad i 10-12 veckor per löp. Eftersom tiken löper två gånger om året kan det innebära närmare halva året som tiken är förändrad, och då det också är ganska jobbigt för hussar och mattar runtomkring.

– Tiken kan vara hur duktig på arbete och aktivitet som helst när den inte löper, men helt ointresserad under löp. Spetskompetensen som den kanske annars har försvinner, den kan faktiskt vara helt värdelös, säger Hedvig.

­Dessvärre finns inte så jättemycket att göra för att underlätta för sin löptik.

– Kastrationschip har prövats, med avråds. Inga tydliga effekter har konstaterats, och eventuellt medför det biverkningar. P-sprutor har också förkommit, men avråds bestämt, eftersom de kan framkalla livmoderinflammation.

Först då tiken fått mjölk i juvret och skenvalpar finns verksamma åtgärder.

– Då kan man ge en receptbelagd medicin som heter galastop. Medicinen motverkar hormonet prolaktin, som aktiverar juvrets mjölkkörtlar. Medicinen ger tiken möjlighet att komma tillbaka lite snabbare till sitt vanliga trevliga jag igen, säger Hedvig Armerén.

Eftersom tiken har lätt att gå upp i vikt kring löp är det bra att motionera den mycket inför löpet, gärna också dra ner lite på fodret.

– Det är viktigt att inte kräva för mycket av en löptik, den kan inte skärpa sig, inte prestera. Ibland vill den inte ens umgås.

Kastration

För den som inte tänker använda sin hund till avel, kan kastration vara ett möjlighet. Kastrationen innebär minskad produktion av hormonet progesteron som hunden kan bli dämpad av. Man slipper också bekymret med skendräktighet och skenvalpning, liksom livmoderinflammation eftersom livmodern tas bort. Om kastreringen görs innan första löpet minskar också risken för juvertumörer.

Nackdelar är att ingreppet är oåterkalleligt. Tikar kan få en annan pälskvalitet, gäller särskilt långhåriga hundar. Pälsen blir luddigare och de fäller mer. Risken för urininkontinens ökar hos tikar. Det finns också en risk för viktökning eftersom ämnesomsättningen sjunker.

Tikar kan kastreras från 1 års ålder eller annan bedömning av veterinär.

Galastop

För att få den receptbelagda medicinen galastop måste du besöka en veterinär med din tik. Om minsta tveksamhet råder om huruvida tiken faktiskt blivit parad under löpet, ska dräktighet uteslutas till exempel genom ultraljud eller röntgeninnan medicinen sätts in, då den kan förorsaka abort hos dräktiga djur.

Tags: