Kulturhelg – så funkar det

Kulturhelg – så funkar det

Vi är ett litet sällskap som varje år genomför en kulturhelg. Den är inriktad på kulturpersonligheter, hittills med svensk anknytning. Men inget är hackat i sten.

Vi ses fredag kväll, avslutar på söndagen. Mat och gott att dricka är alltid ett viktigt inslag. (Liksom att dansa second-line till bords på söndagens brunch.)

Våra teman har alltid sidospår, de kan ibland vara väldigt långsökta, ända hittar vi någon sammankoppling. Med sidospåren får man så mycket mer än ”bara” kulturpersonen. (Förebilden är radioprogrammet Stil.)

Alla har en uppgift innan vi ses, det handlar då om att göra research på något eller någon, kan vara en tidsperiod av personens liv, sidospår eller film, som man sedan berättar om för övriga. Alla väljer sin egen ambitionsnivå. Egna reflektioner och diskussioner som följer ges stort utrymme.

Ungefär så här har det sett ut:

Elsa Beskow
Elsa var till en början Söderböna, med bostad bara några kvarter från där vi uppehöll oss denna helg.
Vi valde varsin saga att läsa högt.
En av oss gjorde research på Elsas historia, en annan om sagor.
Sidospår var Sigtuna, där vi fikade framför öppna spisen på Tant Bruns kaffestuga och fick en liten föreläsning om Sigtuna. Den handlade dock inte om Elsa Beskow, för någon direkt koppling mellan sagorna och Sigtuna finns faktiskt inte, utan mer om Sigtuna som Sveriges äldsta stad. En alldeles underbar utflykt.
Sidospår var också Halloween, eftersom det inföll samtidigt, och för att traditionen också rymmer myter och magi.
Helgen avslutades med utställningen om William Morris på Millesgården, eftersom han var en av Elsa Beskows förebilder. Vi kunde med egna ögon se de sniglar som inspirerat Elsa Beskow. (Jämför snigeln här, som är Morris, med de på bokomslaget ovan.)

 

ABBA
Vi gjorde research på var sin ABBA-person, röstade fram 5 bästa ABBA-låtarna (alla fick nominera 5 låtar var som vi röstade på), besökte ABBA-museum och såg filmen Mamma Mia. Vi lyssnade på samtliga album. Sidospår denna helg var Australien och Grekland – två av oss gjorde muntliga resereportage därifrån. Vi började helgen med att gå på Grekisk restaurang.

 

Greta Garbo
Förutom sedvanliga minföreläsningar gjorde vi en egen rundvandring på Söder, där hon växte upp.
Sidospår: Skogskyrkogården, där Greta Garbo är begravd. Detta var ett succésidospår, så vackert, så mycket historia. Andra sidospåret var Filmstaden Råsunda med svensk filmhistoria, med audio-guide. Mycket bra. Vi såg ”Anna Karenina”, och även Youtubeklipp på intervjuer.
(Vi hade planer på guidad tur på Dramaten, men det blev för mycket.)

Ingrid Bergman
Sammanföll med hennes 100-årsdag med utställning på Marstrand, dit vi åkte.
Sidospår: Fjällbacka. Tidvis bodde hon på en ö (Dannholmen) strax utanför med Lars Schmidt. Ingrid och hennes barn lärde sig segla i Fjällbacka.
Vi såg filmen ”På Solsidan” med Ingrid Bergman i huvudrollen, åt italienskt och amerikanskt i Västkustens salta vindar.

Tags: