Klimatsmarta presenter

Klimatsmarta presenter

Världen är full av klimatsmarta uppfinningar. Kollektivtrafiken är en, solenergi en annan men härligast av alla är second hand. Det händer att jag rymmer från min arbetsstol bara för att springa in i en av storstadens många second hand-butiker för att klämma på sakerna. De bär alla en berättelse. Lp-skivorna från ungdomen med tummade omslag av Ted Gärdestad och 10cc. Kaffekoppar med fat och blommigt mönster, jeansjackor med så vacker slitage att de stora märkena borde darra. Någon har levt med sakerna, blivit färdig med dem, men istället för att slängas, skänks de till en affär. Jag kan (oftast) köpa till ett lågt pris, lägg därtill att vinsten för affären inte sällan går till ett välgörande ändamål.
Antikaffärerna är en annan fin historia, liksom auktioner. De vackra möblerna lever vidare, vi sparar på jordens resurser, och den som åtminstone en enda gång sett Antikrundan på teve vet att detta är ett sätt att bevara historien.
I fler sammanhang än vi kanske tänker på, lever vi i en återvunnen värld. Vi köper begagnade bilar, vi pantar burkar och flaskor, en del av oss komposterar och allt fler tar med sig egna kassar till affären då vi handlar.
Nästa gång du vill göra något extra för dig själv, för miljön och för en vän, köp då klimatsmarta presenter. Det betyder inte att du måste ge bort egenodlade morötter eller lågenergilampor.
Köp dvd-filmer (visst lever de fortrarande) på second hand och du får flera till samma pris som en. Köp leksakerna där, böckerna, smycken och vackra glas. Använd klimatsmart tänkande till de riktigt uppfinningsrika presenterna. Varje gång ger du dessutom en present till miljön.

Klimatsmarta presenter

  • Fruktkorg. Blanda din egen med säsongens frukter, helst ekologiskt odlade och från närmiljö. Allra bäst – från den egna trädgården.
  • Hemmagjort. Sylt eller torkad svamp i fina burkar och med egna etiketter.
  • Hantverk. Smycken, handblåst glas, keramik. Bäst av allt om du köper där de görs, direkt från glashyttan eller keramikverkstaden.
  • Massage, fotbehandling, yogakurs, träningskort. Gör gott i dubbel bemärkelse.
  • Teaterbiljetter, biobesök. Upplevelse mer än konsumtion.
  • Vattenkokare. Betydligt energisnålare än att koka på platta. Snabbare. Och snygga.
  • Weekendresa. Med tåg till Köpenhamn, Oslo eller Berlin beroende på var i Sverige man bor.
  • Tandemcykel. Perfekt gåva till brudparet. Testar samarbetsförmågan …