Aloha Hawaii

Aloha Hawaii

Det är en lång resa. De sista fem timmarna över öppet hav. Men plötsligt händer det, ö-riket Hawaii breder ut sig och Honolulu tar emot med ljumma vindar. I ankomsthallen välkomnar vänner och guider med blomstergirlander som hängs runt halsen. Aloha Hawaii!

Hawaii motsvarar alla förväntningar. Bilderna vi beundrat i turistbroschyrer, så ser det verkligen ut här. Filmerna vi sett där män och kvinnor dansar hula till den mjuka musiken, här sker det på riktigt och med stor respekt. De stormönstrade Hawaiiskjortorna som många av oss skämtar om, här bär man dem med stolthet.
De första människorna som kom till Hawaii var polyneiser, troligtvis redan på 300-talet. Kapten Cook och européerna anlände i slutet på 1700-talet och på 1800-talet importerades arbetskraft mestadels från Kina och Japan, då även de amerikanska missionärerna anlände. 1959 blev Hawaii USA:s 50:e delstat. Dagens mycket blandade befolkning på närmare 1,4 miljoner återspeglar historien, givetvis känns det att man är i USA, men det finns också en stark egen identitet. Ett utmärkande inslag är språket, endast några tusen talar det i vardagligt umgänge, men hawaiianska ord används flitigt för att uttrycka något som inte låter sig beskrivas på annat sätt.

– Under senare tid har den hawaiianska kulturen fått en renässans, att använda det inhemska språket är en del av det. När jag var liten använde vi hawaiianska ord som helt enkelt inte gick att byta ut till något annat, vi tänkte inte på dem som hawaiianska, de bara fanns där, säger Mary Quinn, född och uppvuxen i Honolulu.
Hon nämner orden ”aloha” som kan betyda såväl kärlek och välkommen som hej då, ”mahalo” som används som tack, ”ohana” som beskriver familj, men inte nödvändigtvis blodsband. Ett uttryck som också används ofta är ”mana” .
– Det betyder kraft, men med ett andligt inslag. Områdena runt våra vulkaner har mana, en begravningsplats kan också ha det, även en person med stor andlig integritet kan ha mana.Till och med saker kan beskrivas med mana, exempelvis en kanotpaddel, men då ofta förknippad med personen som äger den, säger Mary, som både simmar, surfar och paddlar dagligen.

 

Naturen står i centrum för det mesta som görs på Hawaii, och är även det stora samtalsämnet. De är märkbart stolta över de väldiga grönblå bergen som reser sig på alla öar, det dramatiska havet och den till synes oändliga horisonten. Vart man än befinner sig syns surfare, i vattnet, på väg till eller ifrån. Vädret är behagligt året runt, men varmare under sommarhalvåret. Till Hawaii åker man för att snorkla, simma, vandra, paddla, cykla, spela golf, surfa eller se på valar. Öarna har olika karaktärer, förutom huvudön Oahu, där Honolulu och kända Waikiki beach ligger, är Maui en av de mest välbesökta. Här finns vilda-västernlikande städer som Makawao uppe i bergen, fullt av konstgallerier, och sömniga Paia vid havet där restauranger och kaféer kantar de lugna gatorna, men också väg längs kusten som drar till sig besökare från hela världen. Sträckan som tar sin början i staden Kahului och slutar Hana är bara drygt 8 mil lång, men tar närmare 2,5 timme att köra utan stopp. Vägen är bedårande vacker där den slingrar sig fram genom drypande regnskog och längs klippig kust, det gäller att ha tungan rätt i mun när man rattar sig igenom de 620 kurvorna och över 59 stenbroar, så smala att det inte går att mötas på dem. Vägen heter ”Road to Hana” och kantas av orkidéträdgårdar och vattenfall där man kan ta sig ett dopp. Inte sällan kallas den ”Road to mana”.

 

 

Fakta Hawaii
: Närmare 1,4 miljoner människor befolkar de sex stora öarna, varav 340 000 bor i Honolulu.
Klimat: Tropiskt med sommarväder året runt, över 30 grader på svenska sommarhalvåret, något svalare på vinterhalvåret. I vissa områden regnar det en del, framför allt i de delar av bergen som tar emot kraftig vind från havet.

Kommunikationer
: Bil är att föredra, bussar funkar men räcker inte till om man vill ta sig ut i den vilda naturen. På vissa öar (och vissa vägar), bland annat Maui, bör man ha fyrhjulsdrivet. Flyg går i skytteltrafik mellan Hawaiis öar. I Honolulu går det finfint att cykla.

Prisnivå
: Ungefär som i Sverige, när det gäller mat på restaurang (dryck något billigare), och högre än på USA:s fastland. Kom ihåg att ge 15-20 procent dricks på notan.

   

Fem sevärdheter
Pearl Harbour, Honolulu. Den japanska attacken mot Pearl Harbor 7 december 1941 ledde till att USA drogs in i andra världskriget. Idag är hamnen en stor turistattraktion som andas respekt över de 2403 människor som omkom. Köp guidad tur eller enbart inträde i förväg på www.visitpearlharbor.org

Diamond Head, Honolulu. Det gröna stora berget är avbildat på nästan alla vykort från Honolulu. Egentligen en krater. Gå in i den, och sedan upp till en makalös utsikt. Man behöver inte vara bergsklättrare för att klara detta, vägen upp är relativt lätt, men ta med vatten.

Chinatown, Honolulu. Här kan du köpa lei, de blomsterprydda girlanderna som förknippas med Hawaii, och som betyder olika beroende på vilka växter de består av. Här finns också mycket bra restauranger, och marknader.

Road to Hana, Maui. Förmodligen världens vackraste bilväg. Går längs den dramatiska kusten förbi sagolika vattenfall och över smala stenbroar. Inte så långt på kartan, men tar tid att köra. Obs! Om du ska köra fram och tillbaka på samma dag, tänk på mörkrets infall. Inga gatlyktor här inte.

Haleakala, Maui. Om du vill köra bil ovan molnen är detta utflykten som får dig att häpna. Den väldiga kratern Haleakala når 3055 meter över havet. Se till att ha tanken full med bensin, inte så många tankställen längs vägen, och soppan går åt i den kraftiga lutningen. Många reser hit för att vandra eller rida i nationalparken med samma namn.

Säsong
. Till Hawaii kan man resa året runt, men jul och nyår är absoluta peaken. Boka i mycket god tid!

Mer info
www.hawaii.com
www.gohawaii.com

Text: Bodil Sjöström
Foto: Bodil Sjöström och Fredrik von Beetzen

Tags: