Känslomässig stress

Känslomässig stress

”Känslomässig (emotionell) stress bemöts ofta inte med samma respekt som jobbstress – som till och med kan ses som status.”

Den meningen har jag tänkt mycket på sedan jag läste nedanstående text, viktig för oss alla. Den är författad av Britta Sjöström, som också skrivit boken ”Hjärnan bakom allt”. Att hon dessutom är min syster, gör ingenting.

Dagens gästblogg:

Var ställde jag bilen?
Förr hände det att jag glömde var jag hade parkerat bilen. Eller portkoden och andra vardagsnära ting. Vanligtvis har jag ett utmärkt minne, och därför oroade det mig.
När jag nu ser tillbaka är det ett skolexempel på vad som händer i hjärnan när man pressat sig för hårt under lång tid.
Långvarig stress påverkar produktionen av nya hjärnceller i hippocampus. Där lagrar vi också våra korttidsminnen och hjärnan får därför svårt med lagringen när färre nya celler produceras, samtidigt som vi trycker in mer och mer.
Vanligtvis förknippar vi stress med att ha mycket ”på jobbet” eller ett ansträngt livspussel. Stress kan dock likaväl vara känslomässig: exempelvis sjukdom, skilsmässa, familjeproblem. Gemensamt i all stess är känslan av att inte ha kontroll, och denna oro lägger beslag på större delen av hjärnan.
Känslomässig (emotionell) stress bemöts ofta inte med samma respekt som jobbstress – som till och med kan ses som status. Men hjärnan kämpar lika mycket med båda för att hålla vardagen igång.

Behöver du komma till rätta med egen stress är första steget att se över vad det är som stressar dig. Skriv ner det så du får distans. Vid hög stress tenderar hjärnan att fastna i detaljer. Om man inte själv gör sin översyn – och är ärlig! – är det lätt hänt att försöka med ”fel” åtgärd.
Kanske är receptet inte att jobba mindre, utan att sälja huset. Eller att sänka träningstakten, inte öka den. Eller jobba mindre plus att avsluta en relation. Oavsett vilket så finns allt att vinna på att själv göra första stressanalysen. Det är ju din hjärna det handlar om.

Läs mer om Britta Sjöström och Brain Business

(Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin)

Tags: