Vad är pengar på resan värda?

Vad är pengar på resan värda?

Uganda tidig morgon i juli. Dimman lättar, vi går i Bwindis böljande berg för att spåra gorillor. Spänningen är, ja vad tror ni, inte olidlig men våldsamt berusande. Eileen och Eric pratar oavbrutet. De kan inte bestämma sig för om de ska gå upp klockan fyra nästa morgon för att lifta med en man som erbjudit sig köra dem till Kabale, eller om de ska vänta en dag till för då kan de dela bil med två andra och då blir resan 12 dollar billigare. Å andra sidan, då måste de betala för en natt till på campen där de bor. I två timmar pratar de, ända tills utmaningen att vandra blir så stor att det är svårt att prata samtidigt.

Själv har jag betalat för en guide som kör oss de långa sträckorna i en bekväm jeep. Som tolkar åt oss där ingen talar engelska, som guidar oss genom folkslag, flora och fauna. Med vår reskassa kan vi stanna i Uganda i tio dagar. Eileen och Eric i nästan en månad.

Barcelona i februari. Bor på budgethotell. Vet ni hur kallt det kan vara i Barcelona i februari? På vårt budgetrum finns ett litet element som knappt blir ljummet. På vårt lyhörda budgethotell gör våra grannar allt annat än sover på nätterna. Tre nätter i den fantastiska staden utan sömn och i rå fuktig kyla resulterar i en kraftig förkylning och hög feber.

Hua Hin i oktober. Jag är i Thailand, på ett av världens tjusigaste spahotell. Dyrt, kliniskt, tråkigt, opersonligt. Maten smakar aloevera, den är fettfri men absolut inte min grej. Massagen är tekniskt bra men jag känner mig inte omhändertagen, snarare som en bil på ett löpande band som pliktskyldigt skruvas ihop. Jag får till och med olustkänslor. På stranden däremot, några hundra meter bort, får jag massage för en tiondel av spahotellets priser. Jag känner saltet från havet mot huden, jag får varma leenden och en flaska vatten på köpet.

Någonstans går gränsen för hur mycket pengar är värda. Hur mycket får det kosta att värna om miljön? Är ett dyrt boende alltid ett bra boende? Är det värt att lägga pengar på en guide? Och vad får pengar för värde när man ger bort dem?

Jag förväntar mig inga enkla svar. Snarare går frågan rakt in i enskilda männi-skors värderingar och val. För Eileen och Eric var det mer värt att vara borta längre, även om det blev kämpigt. För egen del väljer jag numera bort budgetboende på weekendresor i storstäder. Och jag har inget emot att lägga en tusenlapp extra för att värna om miljön. Men det är jag. Kanske inte du.

På vandringen i Uganda har vi bärare. Jag tvekar, tycker att det är onödigt. Kan bära min ryggsäck själv. Men Joseph får uppdraget. Vandringen är tuff och varar i åtta timmar. Joseph berättar att han går två timmar i vardera riktningen varje dag, för att få möjlighet till arbete där vandringarna utgår. Två till tre dagar i veckan är det någon som anlitar honom. De flesta tänker väl som jag. Om man tycker det är värt pengarna. Det kostar 50 kronor.