Sommarens faror för fyrbenta

Sommarens faror för fyrbenta

För de allra flesta av oss innebär sommaren att vi tillbringar mer tid i skog och mark. Men med sommaren kommer också en del faror. Ett huggormsbett kan vara riktigt farligt, min egen hund Anja (bilden) blev nyss biten, fick väldigt ont och vårdades några dygn på djursjukhus. Hon är helt återställd nu, tack vare att de som hade hand om henne då (jag var bortrest!) gjorde alla rätt (se nedan).
Fästingar kan sprida mycket allvarliga sjukdomar, och värmen kan för de långhåriga fyrbenta vara en riktig plåga. Men många faror går att förebygga, och sjukdomarna går att behandla, om det upptäcks i tid. Här följer de vanligaste sommarplågorna:

Fukteksem
Hundar med lång eller tät päls kan få hudinflammation, så kallat fukteksem. Pälsen blir hoptovad på en liten fläck, inte större än en femtioöring. Fläcken växer sedan och kan bli stor som en handflata.  Det kan göra ont och orsaka klåda.
Behandling: Allt hår klipps bort tills man kommer åt frisk hud. Området tvättas med tvål och vatten. Veterinär ska kontaktas för att avgöra hur såret ska behandlas. Det kan räcka med sårtvätt, men ibland behövs behandling med antibiotika. Hunden får inte klia eller slicka sig. Vissa hundar har en benägenhet att få tillbaka fukteksem.

Huggormsbett
Huggormsbett kan vara farliga för såväl hund som katt. I första hand gäller att djuret ska hållas i stillhet och vila så mycket som möjligt, upp till två veckor efter bettet, oavsett om hunden eller katten är påverkat eller inte. Om djuret blir allmänpåverkat ska veterinär uppsökas.
Behandling: Dåliga och allmänpåverkade djur bör ”läggas in” för vård och uppföljning, ofta med behandling mot chock och smärta. Vid livshotande tillstånd kan man behandla med ormserum. Tidigare har kortison rekommenderats, men att kortisonet hjälper är inte bevisat. Ibland kan det till och med vara skadligt. Obs! Ett djur som mår dåligt efter ett ormbett bör undersökas av veterinär, oavsett om de behandlats med kortison.

Fästingar
Allvarliga sjukdomar kan spridas med fästingar, exempelvis anaplasmos. De akuta symptomen är hög feber som oftast över på några dagar, i vissa fall märker ägaren ingenting. Långt senare kan många olika symptom uppstå, bland annat dålig kondition, ökad törst, stelhet och diffus beteendeförändring. Hos katt är det svårt att upptäcka symptomen då sjukdomen oftast smyger sig på.
Borrelia sprids också med fästingar. Symtom som stelhet, smärta och ledinflammation kommer först efter flera månader.
Gå igenom ditt djurs päls varje dag. Plocka alltid bort en fästing! Förebygg genom att använda apotekets receptfria fästingmedel.
Behandling: Efter diagnos med blodprov ges antibiotika. De flesta blir friska, tyvärr inte alla.

Värme
Såväl katter som hundar måste ha tillgång till skugga och vatten. Förebygg genom att spreja hunden på tungan eller i ljumskarna med kallt vatten, låt de som gillar att bada svalka sig i vatten.
Lämna aldrig hund eller katt i en varm bil, inte ens korta stunder.

KÄLLA: Evidensia