Skydda hunden från kyla

Skydda hunden från kyla

Varje sommar kan vi läsa varningar om att hunden kan bli för varm. Sällan läser vi om att den kan bli för kall, när vintern är här.
Samma gäller såklart, att aldrig stänga in sin hund i bilen när det är riktigt kallt. Det beror på vad man har för hund. En nakenhund är givetvis ömtåligare än en sibirian husky.

Jag tänker särskilt på detta då jag ser hundar fastbundna utanför affären då matte eller husse är inne och handlar. Det är inte schyst att lämna en hund så. På vintern kan det vara alldeles för kallt, ja en husky klarar det, men låt säga en labrador som är rätt så tålig mot kyla, kan frysa om tassarna. Det är heller inte ovanligt att hanhundar som sitter för länge på kall mark kan få förfrysningsskador på pungen. Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i vissa kroppsdelar och hundar kan också drabbas av köldkramp.

Det förkommer också att hundar blir stulna utanför affärer, vem skulle förlåta sig själv om det hände? Det händer också att hundrädda inte vågar gå in i affären. För dem är det ett monster som sitter där och darrar.

Vad säger min egen hund Anja? Tja, hon vägrar helt enkelt att gå ut när det är för kallt, får jackan på sig, blir hon ännu tjurigare. Men det är jag som bestämmer. På bilden går hon i rask takt för att hålla värmen, med sin kompis Memphis, som gillar alla väder.

Tags:
,