Överskattade resmål

Överskattade resmål

För en tid sedan blev jag kontaktad av tidningen Metro som vill att jag skulle beskriva några överskattade resmål. Tyvärr publicerade Metro texten som att det är resmål man ska undvika. Det är absolut inte samma sak. jag tycker exempelvis att Hongkong är ett jättebra val av stop-over, för ett par dagar. Men inte mer. Nåväl, så här:

Hongkong. Det finns en exotism i beskrivningen av asiatiska storstäder som inte alltid existerar när man väl kommer dit. Hongkong är ett praktexempel. Skyskraporna på Hongkongön är förvisso maffiga att se, och man kan hitta bra prisvärda ställen att äta på, särskilt på Kowloon-sidan. Men sedan tar det slut. En storstad som saknar egen karaktär och stora sevärdheter. Om det inte vore för vattnet skulle staden vara ganska ful, ja faktiskt. Tempot är buffligt, stan är dessutom ganska sliten.

Las Vegas. En skitstad mitt ute i öknen. Prostitution och droger är lika vanliga inslag som sorgligt utarmade spelberoende som fastnat framför maskinera. Undantaget är showerna – i världsklass. Gillar man att spela, åka karusell och se konstgjorda byggnader, spara pengar och åk till ett nöjesfält i Sverige istället.

Paris. Man behöver en nyckel för att komma in i Paris. Många städer i Europa är betydligt enklare att ta till sig. Paris är lite av en gåta och knepig att ta sig runt i. Jag känner mig ofta lite kantstött när jag varit där. Kanske har det med förväntningar att göra, man ska hitta den där lilla mysiga restaurangen, se sin älskade i ögonen till ljudet av musettedragspel och dessutom uppleva några av världens största sevärdheter som stavas kultur. De sistnämnda vet jag åtminstone finns där, även om köerna till Louvren och Notre Dame är i tuffaste laget.