Veckans lyssningar – Alice Cooper bäst

Veckans lyssningar – Alice Cooper bäst

Ännu en vecka har gått. Timmar av lyssnade på musik, jag har – och nu skojar jag inte – faktiskt fått öroninflammation. Fast det har såklart inte med det att göra.

Ett fantastiskt föredrag har vi fått, om inspelningsteknikens historia. Bertil Hellsten spelade 78-varvare på en vacker trattgrammofon. Vi lyssnade på en inspelning gjord redan 1860, den var väl sisådär, men för sin tid såklart revolutionerande. De inspelningar vi hörde från 20- och 30-talet var fantastiska. Vilket sväng! Vilka musiker som i realtid klarade att spela in hel låt och fick det att gunga så. Särskilt många omtagningar var det inte tal om. Sådant blev dyrt.

Vi har också lyssnat en hel del på hårdrock, veckans bästa när det gäller inspelning var Alice Coopers Welcome to my nightmare, från 1975.