Bodils bluesskola – uttrycket

Bodils bluesskola – uttrycket

Omkring 13 miljoner människor transporterades från bland annat Ghana och Senegal till amerikanska södern för att utan några som helst rättigheter sättas i arbete som slavar, inom mestadels jordbruk. Sången blev ett sätt att uthärda, att kommunicera och med förtäckta texter berätta om de vidriga arbetsförhållandena. Så föddes bluesen.

Texterna man fyllde ramen med (bluestolvan) var ofta enkla. Första raden upprepades två gånger, sedan ett avslutande uttryck. En stil som fortfarande används. Sången kunde vara ett sätt att samarbeta, exempelvis för att slå samtidigt med släggan, då kunde texten gå så här:

Nu ska vi slå
Nu ska vi slå
Hej och hå, hej och hå, nu ska vi slå.

Många förknippar blues med det svåra, vemodet. Blues kunde handla om en förlorad ko, att hamna på kåken, översvämning, att vara bakis. I den moderna bluesen inte så sällan självömkan. Vad sägs om textrader som:

If it wasn’t for bad luck, I wouldn’t have no luck at all
/…/

I’ve been down since I began to crawl
(Born under a bad sign)

Lyssna: Albert King – Born Under A Bad Sign

Ofta finns alkohol och droger med i uttrycken, man vaknar en måndagsmorgon och huvudet känns så tungt, eller vad sägs om:

If the river was of whiskey, I was a diving duck,
If the river was of whiskey, I was a diving duck,
I would swim to the bottom, never, never come up
(Rollin’and Tumblin).

Hör den i en modern version (från plattan ovan): Cyndi Lauper – Rollin’ And Tumblin’ (feat. Ann Peebles)

Men blues kunde också stå för glädje, att äntligen få slippa slitet, festa, hänge sig.
Blues kan också vara ganska käck. Kolla in klippet med San Francisco Bay Blues.

Sammanfattningsvis: Blues är känsla. Och som den gamle Chicagoprofilen, numera i himlen, Hubert Sumlin sa: ”It doesn’t matter how fast you play or how good you are, if you aint got the soul.”

Det är en konst att framföra blues, att hitta den rätta känslan. Det enkla är det svåra.

I mix med västerländska influenser skapades senare jazz, och rock’n’roll. Inte minst soul och gospel har smittats av bluesen, och tvärtom. Men det tar vi en annan lektion.