Rally på rallylydnad

Rally på rallylydnad

Dagens jobb handlar om rallylydnad. En relativt ny hundsport i Sverige, godkänd som officiell tävlingsgren 1 juli i år. Väldigt rolig för oss hundägare. Och hundar. Jag har själv gått en kurs med Anja och kommer gå fler.

Rallylydnad är en sport där hund och förare tillsammans tar sig igenom en bana med skyltar. På skyltarna visas vilka moment som ska genomföras, alla till nytta i vardagen.  Inte tidspressat som agility, och mer avslappnat än tävlingslydnad.

Varje bana är max 15 x 25 meter och innehåller mellan 12 och 20 skyltar beroende på tävlingsklass. På skyltarna kan det stå enkla saker som ”stanna, sitt” eller ”sväng vänster”, men ju mer avancerade klasserna blir desto svårare blir momenten.

Vi har nu fotat hunden Olympus som också vunnit en tävling. Först plåtade vi honom i koppel, sedan lös. (I klassen ”fortsättning” är hundarna utan koppel.) Men det var så roligt så plötsligt fick Olympus fnatt, sprang iväg, tog kopplet i munnen och lekte rally på sitt sätt.

Här kan du läsa mer om rallylydnad, och ladda ner de olika skyltarna.

Tags:
,