Mitt tips franska riveran

Mitt tips franska riveran

Tänk bort trånga stränder, tät trafik och turistbutiker med badbollar och askfat i trikolorens färger.

Tänk i stället ockragula hus, nötta fönsterluckor, små teatrar, trottoarserveringar med korgstolar och ett tempo som skruvats ner betydligt i jämförelse med kusinerna Cannes, Nice och Antibes.

Orten heter Hyères och var Rivierans första turistort men har nu hamnat lite i skymundan och blivit platsen för just det – vila, kontemplation, långa middagar och ett och annat bad.

Tolstoy tog en ”vinterkur” här 1860. Författaren och reseskildraren Robert Louis Stevenson arbetade med boken Kidnappad i Hyères 1886 och lär ha sagt att det är den enda plats han varit riktigt lycklig på.

I Hyères ligger inte stranden alldeles intill staden, man cyklar eller tar bussen några kilometer bort för sitt dopp. Det gör att staden får en annan prägel. Klyshor som genuin och pittoresk passar, men ännu bättre är egensinnig och bångstyrig.

Hyères gör ingen stor sak av sina sevärdheter, trots att de medeltida byggnaderna, bokstavligen från slott till koja, får besökare att höja på ögonbrynen och oja sig. På Place de la Republique finns en liten turistinformation där knappt någon talar engelska. ”Upptäck Hyères på en och en halvtimme” står det i en broschyr där en promenad är utstakad för att ”få ut allt av din vistelse”.

Hyères stadskärna är uppbyggd på en sluttning. Längst ner de fashionabla villorna innanför höga staket, kunde varit Beverly Hills, sedan ett modernt centrum med breda palmkantade boulevarder, snabbmat och luftkonditionerade affärer. Ännu lite högre upp Vieille Ville (gamla stan). Bouganvillan böljar över de medeltida murarna, tvätt torkas på linor mellan husen, kullerstensgränden är små och förvillande krångliga. Det är lätt att gå vilse och hamna på ett litet torg, i en återvändsgränd, rakt in i en chokladbutik eller till sneda trappor upp mot något som onekligen sticker ut – Villa Noailles, ett kubistiskt jättehus från 1920-talet av arkitekten Robert Mallet-Stevens. Trädgården strax utanför är strikt och kylig för att tiotalet meter senare explodera i en park med exotiska växter och dofter av jasmin och mimosa. Strax ovanför vilar stadens stolthet – Château d’Hyères. Från de gamla borgruinerna finns utsiktsplatser för att se den märkliga landmassa som formar Hyères likt en hammare som slår ut i Medelhavet.

FOTO: Göran Arvidson