”Hur får man sin bok utgiven?”

”Hur får man sin bok utgiven?”

Så frågade en läsare som just mejlat mig. Svaret är precis detsamma som på frågan hur man får sina artiklar sålda:

– En oslagbar idé/berättelse.

– Bra språk och förmåga att berätta. Helst en egen stil.

– Håll omfång.

– Leverera i tid.

Skillnaden mellan böcker och artiklar är såklart materialets storlek. Man ska ha tålamod, ork och ekonomi för att kunna skriva en bok. Mitt manus tog ett år att skriva, då skrev jag cirka två dagar i veckan. Därefter har jag bearbetat det flera gånger. Från det att jag började skriva till utgiven bok har det gått två år.

Ofta får man inte betalt förrän manus är godkänt. För en debutant med icke känt namn, kan betalningen (garantiarvode) ligga på omkring två månadslöner. Ju mer böcker man sedan säljer, desto mer tjänar man, beroende på avtal.