Magsjukeländer

Magsjukeländer

De vanligaste magsjukeländerna har kartlagts av Smittskyddsinstitutet. Högst på en lista över riskländer ligger Indien, skriver Dagens Nyheter. (Läs artikeln här.)

Smittskyddsinstitutet har samkört sjukrapporter med statistik över vart svenskar reser. Efter Indien följer Indonesien, Marocko och Thailand.

I Grekland, Frankrike, Portugal och Spanien är risken långt mindre.

De vanligaste magsjukebakterierna är campylobacter i vatten, kycklingkött, griskött och fårkött, shigella i grönsaker och salmonella i ägg och kycklingkött.

I Indien är risken för campylobacter hög. Salmonella är också mycket vanligt där liksom i Indonesien, Thailand, Egypten, Tunisien, Marocko Turkiet och Bulgarien.

Shigella som ger buksmärtor, diarré och blodblandad avföring förekommer mest i Indien och Egypten.

Mitt råd för att undvika att bli sjuk i länder som dessa är:

– Ät väl genomstekt mat.

– Undvik sallad, även på fina hotell och restauranger.

– Drick bara buteljerat vatten.

– Skala eller skölj alltid din frukt själv. (Skölj i buteljerat vatten.)

– Tvätta händerna ofta, använd handsprit innan du äter.

– Undvik bufféer eller annan mat som legat framme länge.

– Undvik också is och definitivt glass.