Tips i Phnom Penh

Tips i Phnom Penh

Får just nu frågor om Phnom Penh i Kambodja. Vad kan man göra där? Här är mina svar:

Tuol Sleng
Få länder som vi turister reser i har så påtagliga sår av sin historia som Kambodja. Under Pol Pots vansinniga styre på 1970-talet dödades mer än 1,7 miljoner khmerer. En skola i Phnom Penh blev ett tortyrcenter – Tuol Sleng. De fruktansvärda tortyrredskapen står kvar, ovanför varje redskap sitter en målning som visar hur de användes. Väggarna är fulla av fotografier på de 17.000 människor som plågades här. Man kan gå in i cellerna, som skriker död och förtvivlan. De är inte större än en telefonkiosk. Missa inte att se informationsfilmen en trappa upp som visar mötet mellan en av de fängslade och en vakt från Tuol Sleng.

Killing Fields
En massgrav. Det jättelika monumentet i mitten (bilden) innehåller 8.000 dödskallar till minne av de dödade. Sorterade efter kön och ålder. Detta är en öppen plats och stekhet mitt på dagen. Ligger en bit från staden så kom inte på tanken att du ska gå eller cykla hit. Och besök den nu, medan graderna inte nått olidliga höjder.

Flodlivet
Besöken ovan behöver smältas. Bästa platsen är floden och en av de många restaurangerna en trappa upp, i de vackert slitna husen. Många av restaurangerna har öppna verandor mot floden. Det fläktar skönt, det finns mycket att fästa ögonen på. Passa på att prova Amok, fisk kokt i kokos, insvept i bananblad, kryddad med chili.

Russian Market
Spara all shopping till denna plats (heter egentligen Psar Tuol Tom Pong). Tekannor, siden, ätpinnar, dvd. Förväxla inte marknaden med Psar Thmei. Eller gör det! Byggnaden Psar Thmei bjuder på märklig art-deco stil men kanske inte så mycket för oss resenärer att inhandla. Medan Russian market bjuder på allt du kan önska att köpa med hem, men inte så snygg interiör.

Wat Phnom
Högt uppe på en av Phnom Penhs höga kullar ligger stadens skönaste viloplats. Köp rökelse och hedra Buddha, sitt en stund och bara ta in de lågmälda ljuden. Men klä dig med respekt. Inga flip-flop och inga huvudbonader. Bästa dagen för besök är tveklöst söndagar. Då samlas familjer här. För att andas, leka och leva.

FCC
Foreign Correspondent Club. Två våningar upp, med öppna sidor mot såväl flod som Nationalmuseum är detta stadens bästa plats att summera dagen på. Ta något svalt att dricka. FCC är även designhotell.

Friends
Flera organisationer, den mest kända är Friends, arbetar i Phnom Penh med att få ge gatubarn utbildning och försörjning. Bland annat inom restaurangbranschen (som blomstrar genom många turister). Två restauranger där du äter bra och där gatubarnen arbetar i såväl kök som servis; Romdeng, 21 Street 278, tel 023-092 219 565 och Friends, 215 Street 13, tel 023-012 802 072.