Nej till Gps!

Nej till Gps!


”GPS har kommit för att stanna och vi tror att resenärer dessutom värdesätter att slippa den klassiska turiststämpeln där de sitter i bilen med en stor uppfälld vägkarta som sticker ut åt alla håll.

Så står det i ett pressmeddelande från en hyrbilsfirma (som också hyr ut GPS).

Jag har inget emot turiststämpeln i pannan och vill helst slippa GPS. Inget dödar reslusten som GPS, förminskar hjärnan och sorgligast av allt – utrotar kartorna.

Hur roligt är det egentligen att knappa in siffror och bara följa en instruktion. Jämfört med att veckla ut en karta, orientera sig var man är, leta ut närmsta väg, eller omväg för att också resan dit ska bli en upplevelse.

En av resans mest upphetsande ögonblick är att komma till en ny plats och försöka få kontroll över den genom sin karta. Den ger också ett nytt perspektiv. Hemma är Sverige världens mitt. Borta ritas världen om. Bara att titta på väderleksrapporten i ett annat land är spännande. Väderkartan ger en ny utgångspunkt, världen runtomkring framstår annorlunda. Inte bara länders position till varandra utan också hur människors livsförutsättningar förändras.

Kartor är egentligen omöjliga att förstå. Eftersom jorden är rund stämmer de inte riktigt. De platta kartor vi har, har antingen tryckt ihop länder eller dragit ut dem, eftersom de så att säga är omräknade till ett platt mått. Tänk på det ett tag och man blir smått tokig.


Kartor ger också länder och städer karaktärer: Italiens stövel, Mississippi som bildar en skära av New Orleans (Crecent City) och vad vore en bilresa tvärsigenom Australien om man inte såg strecket från blått till blått, genom det rödbruna öde inre till städer lite hotfullt markerade som svarta plumpar.

Att en karta ”sticker ut åt alla håll” är liksom hela grejen. Det är då man får hjälp av rara människor att hitta rätt, och kanske får ett personligt tips i bara farten. Med kartan i hand får vi lov att vara lite vilsna. Är man ursäktad att gå eller köra långsamt för att hinna uppleva.

Kartor är också konst. Chiang Mai och Bangkok är de bästa bevisen, skapade av Nancy Chandler. Här finns inte bara vägar och floder utritade utan också båtar, hus, människor och mat, och korta texter insprängda mellan kvarteren. De är så inspirerade att man vill sätta upp dem på väggen. Kartor är också samtalsämnen. Ta fram en kartbok bland vänner och diskussioner om såväl politik som drömmar är igång. Hur kan man dra gränserna så rakt som i Afrika? Vilket språk talar man på Seychellerna hur lever man egentligen på Grönland?

Med kartan i hand får man dessutom en fin souvenir. Många resenärer antecknar på sina kartor, skriver upp en bra restaurang, en utsikt eller vackert strandparti. Vi sparar dem, drar fram dem för att minnas eller tipsa en vän som ska dit och hela resan vecklas ut igen.

Sug på den du, hyrbilsfirma.

(Krönika i Vi)

Tags:
,