På väg till Egypten?

På väg till Egypten?


Egypten är ett av vinterns stora resmål. Här kommer lite bra-grejer-att-tänka-på inför resan:

Mat
Rykande nygjord falaffel kommer att finnas på frukostbuffén och är hur god som helst (friterad kikärtsröra med spiskummin), liksom färska dadlar. Inom många hotellområden och restauranger tillgas också ett fluffigt bröd (aish) i vedeldade ugnar. Missa inte det.

En lokal rätt är fatta, består av ris, bröd och kyckling eller lamm med tomatsås, tillagad i en liten lergryta. Mastigt och supergott.

Klara magen
Drick bara det vatten du köper i flaska. Ät inte sallad och heller inte frukt om du inte själv skalat den, eller sköljt den (i buteljerat vatten). Maten ska vara vällagad (genomstekt), hoppa över sushi och glass. Detta gäller på restauranger utanför hotellområdet, med undantag för sallad som man alltid ska vara försiktigt med.


Kaffehus och vattenpipa

Ahwas är kaffehus, ibland bara ett hål i väggen. Här serveras utsökt myntate och turkiskt kaffe (kokkaffe kryddat med kardemumma och socker). Prova att röka sheesha (vattenpipa), med olika smaker. Mest populär är tobaken som smakar äpple.

Dricks
Knepigt kapitel. De flesta förväntar sig dricks, såväl taxichaufförer, hotellpersonal som guider. Detta är inget som bara förväntas av turister, alla ger dricks. Serviceyrken är dåligt betalda och dricksen således en del av lönen. I Egypten ett begrepp – backsheesh. Lägg 10 procent på restaurangnotan, oavsett om service ingår, ge den som bär dina väskor ett egyptiskt pund eller två. Städpersonalen på ditt hotellrum omkring 10 egyptiska pund per natt. (1 egyptiskt pund = ca 1,4 kronor)

Prisläge
Läsk på servering 5-10 kronor.
Öl i affär (50 cl) cirka 30 kronor.
Treätters middag utan dryck 50-120 kronor.
Enkel måltid, gatukök eller likande (utan dryck) 5-10 kronor.
Vatten (50 cl) i affär cirka 5 kronor.

Mer info om Egypten
www.egyptensajten.se
www.egypt.com
www.touregypt.net

Foto: Göran Arvidson

Tags:
,