”San Francisco är fullt av hemlösa”

”San Francisco är fullt av hemlösa”

En vän har just kommit hem från San Francisco. Jodå, det var bra, men ”stan är ju full av hemlösa och betydligt mer ruffigare än jag trodde”.

Så minns jag också mitt första besök i SF, så sa också en annan vän nyligen. De hemlösa, liksom de mer slitna stadsdelarna är på något sätt mer synliga i SF än i exempelvis New York.

Men undrar om det inte är förväntningarna som avgör intrycket. Mina vänner, liksom jag, liksom många, reser till SF med en bild framför sig att det ska vara så gulligt och smått och rent. Till New York reser man nästan med det omvända –  det ska vara tufft, stort och smutsigt. (Och kommer hem med upplevelsen att det var riktigt gulligt, smått och rent.)

Vad hade hänt om förväntningarna på SF varit som de inför NY? Hade man överhuvudtaget sett de hemlösa och det ruffiga då?