Ta Midnattsloppet på allvar – och låt det bli kul

Ta Midnattsloppet på allvar – och låt det bli kul

Två löpare dog under Midnattsloppet på Söder i Stockholm. 26-åringen fick hjärt- lungräddning vid målet, just när jag sprang in. Flera fördes till sjukhus på grund av uttorkning.

Det var otäckt. Det var så onödigt.

För få vätskekontroller? Absolut. I normala fall hade de två vätskekontrollerna som finns under den 10 km långa rundan räckt, men det var varmt och extremt fuktigt. Därför hade vatten också behövts i startfållorna. Där står man länge, vissa mer än en timme. Missar man då första vätskekontrollen blir det vanskligt. Det är nästan 7 km till den andra.

Respekten för en mil lång bana saknas också. Så många otränade, så många som saknar rutin och håller alldeles för högt tempo i början. En mil är ingen baggis. Backen upp till Sofia kyrka, där den 50-åriga mannen avled, är ingen lek. Midnattsloppet är ingen lek. Även om det är en fantastikt bana, underbart publikstöd och en stor folkfest. Som i år kom av sig.

Till nästa år: informera bättre om hur man tränar inför ett lopp, vätska i startfållor. Och till löpare – ta det på allvar, och låt det bli kul.