4 japanska höjdare

4 japanska höjdare


Kejserliga palatsets östra trädgårdar, Tokyo
Mitt i Tokyo ligger det Kejserliga Palatset. Runt parken reser sig skyskraporna, inte helt olikt Central Park. Stora delar av palatsområdet är stängt, men de östra trädgårdarna är öppna för turister. Små gångstigar leder förbi gamla vakttorn och trädgårdar. Här bjuds en fantastisk utsikt över miljonstaden.

Takayama
Betyder ”höga berg” och ligger vid foten av det som kallas japanska alperna. Takayama är en fin gammal bergsby och kallas ofta för ”lilla Kyoto” för sina välbehållna gamla stadsdelar. Många av trähusen inne i staden från 1700- och 1800-talen är omgjorda till museum. I den makalösa naturen runt omkring finns fina ryokans (ungefär som bed & breakfast).

Körsbärsblomning
Körsbärsblomman, eller sakura, är lite av en inofficiell nationalblomma och får japanerna att gå man ur huse. Mars och april är bästa tiden. Blomningen firas, gärna med picnic under de skira trädkronorna.

Heian Shrine, Kyoto
Kyoto är fullt av buddistiska tempel och majestätiska trädgårdar. För besökare som har kort tid på sig finns en promenadväg som går förbi några klassiskt japanska platser. Heian Shrine är ett av de största templen och följer en lång gata som kantas av Shintoportar (dörrar till andevärlden enligt den japanska shintoismen). Vägen tar dig dessutom förbi Gion som är det gamla Kyoto. Promenaden avslutas i den praktfulla Hojoparken som omringas av tempel. Rökelsen ligger tjock och munkarna mässar dovt bakom de massiva träpelarna.

Tags:
,