Bra guideböcker handlar om urval

Bra guideböcker handlar om urval


Bra guideböcker handlar inte om att tipsa om så mycket som möjligt, utan om urval. Det gäller ännu mer för storstäder. Låt oss tala Barcelona. Det är inte svårt att hitta guider dit. Man kan få dem i mobilen, på nätet, i tidningar och naturligtvis – genom guideböcker. Barcelona är ingen doldis på reskartan och många vet (utan att ha läst en enda guide) att det är där Gaudís krumeluriga byggnader finns, gatan Rambla, och massor av tapasställen.

I Barcelona, liksom i många andra städer behöver man hjälp att sortera. Det finns så mycket att göra att man som besökare kan uppleva stress snarare än avkoppling. Särskilt som många bara ger staden en helg. Frågar ni mig skulle jag tipsa om just Gaudís byggnader och park, hur kända de än är, och det gäller även om man sett dem förut. Jag skulle lista några tapasställen som stått sig i många år, och jag skulle avråda från Rambla. Enda anledningen att befinna sig där är att man kan se hur effektivt ficktjuvar arbetar.

Nu gäller mina tips den som är ungefär som jag, intresserad av krumelurer, trött på det tillrättalagda. En partypigg 22-åring vill ha något annat och köper förmodligen ingen guidebok. Den partysugna går andra vägar (läs via sin dator) för att hitta de rätta ställena. De byts ofta ut, och en guidebok hinner inte med de snabba uppdateringarna. Ni ska ha i åtanke, att den bok som nyss kommit ut kan ha tagit ett halvår, antagligen mer att producera från det att en journalist varit på plats tills den är tryckt och distribuerad.

I allt fler tidningar har man tagit fasta på just urvalet. Där kallas de 24 timmar, eller 72 timmar eller andra timmar, och är ett utmärkt sätt att få reda på vad man ska välja ut.

En av de bästa guideboksserierna med urval heter Topp 10. I den om Barcelona finns bland annat de 10 bästa av utsikter, museer, parker, stränder, designbutiker och kapell listade. De är lätta att hitta i och gör urval efter intresseområde. Dessutom följer det med en riktigt bra karta.

I andra gudieböcker, som exempelvis de från förlaget Lonely Planet, finns också ett urval. De rubriceras med Two days in eller Three perfect days in och så vidare. En liten guide perfekt för stora upplevelser. Om man bara är ute efter urvalet och struntar i att fördjupa sig, är det både billigt och smart att endast ladda ner ett stadskapitel från Lonely Planets hemsida, istället för att köpa en hel bok. Prisexempel Barcelona: 24 kronor.

(krönika i Vi)

Tags: