1 av 10 arbetar på semestern

1 av 10 arbetar på semestern

Att koppla av i en solstol, ta ett bad i poolen eller avnjuta en god middag förknippas ofta med semester. En klar majoritet – 88 procent – av dem som åker iväg på charter tar ledigt både fysiskt och mentalt.  Men 9 procent uppger att de jobbar på semestern. Det visar Vings undersökning Resepanelen där 14 231 personer svarat på frågor om semestern.

Att jobba under semestern kan även vara ett sätt att minska arbetsbördan när man sedan kommer hem igen.  Av de personer i Resepanelen som stundtals jobbar under semestern uppger 35 procent att de gör det för att minska stressen då de återgår till arbetet.  Jobb och semester går ibland hand i hand och för många är det inget större problem. Nästan en tredjedel (30 procent) av dem som jobbar under semestern uppger att gränserna mellan arbete och fritid under semestern är diffusa och upplever inte att det är jobbigt.

8 procent känner sig mer eller mindre tvungna att jobba under semestern för att hinna med allt arbete.  Samtidigt uppger 10 procent att det kan vara skönt att ta med sig arbetsuppgifter som kräver mer tankeverksamhet i lugn och ro.

De allra flesta (81 procent) lämnar sin jobbdator hemma när de åker iväg på semester. Enbart 4 procent av deltagarna i Resepanelen tar med sig jobbdatorn och 8 procent uppger att den får följa med ibland. 8 procent svarar att de har en mobiltelefon som täcker det mesta från mejl till surfande och att det därmed räcker.

De som väljer att ta med sig jobbdatorn på semestern uppger att de gör det för att kunna hålla koll på mejl. Många använder även datorn i underhållnings- och informationssyfte; 39 procent använder datorn för att söka information om resmålet, 33 procent för att kunna lyssna på musik och se på film och 20 procent för att hålla kontakten med sitt nätverk i de sociala medierna (främst Facebook). 25 procent använder datorn för att kunna jobba till och från och 32 procent för att kunna agera om det händer något på jobbet.

Om Resepanelen:

Resepanelen är en kanal mellan reseintresserade och semesterarrangören Ving. Det är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Den här panelen har besvarats av 14 231 personer. Urvalet är ett s k bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

Tags:
,