5 hälsoresor

5 hälsoresor


Hamam, Istanbul, Turkiet

Svårt att säga vad som mår bäst efter ett besök på Hamam. Kroppen, för den rejäla tvagningen och massagen. Eller själen för den vackra arkitekturen, kupolen där solens strålar sipprar in och glimmar mot marmorväggen. Helt klart går man därifrån rödmosig och skrynklig. Och absolut övertygad om att turkiskt bad borde finnas i varenda stad.

Spa, Pärnu, Estland
Strax utanför Tallinn, kurorten Pärnu med sandstrand som för tankar mot Medelhavet som det var förr. Flera spahotell med klart prisvärda behandlingar och enkelt att ta sig till från Sverige. Kroppen behandlas med allt från lera till havssalt. På sommaren tredubblas den lilla stadens invånarantal, september är klart bästa tiden.

Termalbad, Budapest, Ungern
B som i Bad och Budapest. Men standarden på de världsberömda termalbaden varierar. Från möbelmagasin till polerad pärlemor. Ett av de bästa och mest kända är Gellértbaden på Gellért Hotel.


Massage, Hua Hin, Thailand

Thailändska kungen lär älska att simma och i Hua Hin bor han stora delar av året. Thailändarna älskar sin kung och Hua Hin har blivit en klassisk semesterort. Ett av världens förnämsta spa ligger här, Chiva Som, men också det mer karaktärsfyllda Anantara Spa. Massage på stranden är betydligt billigare (1 timme 60 kr) och nog så skönt.

Livskunskap, Kerala, Indien
Världens mitt vad gäller yoga och meditation. Den sydindiska delstaten är också resmål för att på plats uppleva en 5000-årig läkekonst: Ayur Veda, ”Kunskapen om livet”. En resa som i bästa fall kan göra dig medveten om din livsuppgift.

Tags:
,