Istället för New York

Istället för New York


Skippa New York. Res istället till Chicago.

En brand ödelade stora delar av Chicago 1871. För att få fart på byggandet fick arkitekter mer eller mindre fria händer och har skapat en stad som inte liknar någon annan. Dagens Chicago är ett downtown i Art Deco med inslag av romersk stil. Guidade turer med arkitektur som tema går kors och tvärs genom den glänsande staden, på vatten, i buss på cykel. Ett kyrktorn är påfallande likt Big Ben och flera tak ser ut som om de vore nedmonterade från Vatikanen.

Två jättelika majskolvar bildar Marina City, ett byggkomplex med kontor bostäder, affärer och garage. Ett av de mest fotograferade husen i Chicago. De många kraftfulla stålbroarna är som tagna ur en gansterfilm, och mitt i allt den glittrande Chicago River, som mynnar ut i Michigan Lake. Stor som ett hav.

Mest känd av alla byggnader är Sears Tower (numera omdöpt till Willis Tower, men i folkmun fortfarande Sears). Världens högsta då den färdigställdes 1973 och sköt upp 442 meter i himlen.

Längs med paradgatan Michigan Avenue sträcker sig gröna ytor inspirerade av Versailles, omringade av skyskrapor. Grant Park är inte helt olik Central Park i New York. Men kanske lite mer levande. I den norra delen ligger Millennium Park. En jättestor ellips speglar stadens skyline och som den bästa offentliga konst kan man gå in i den, ta i den och få med sig roliga fotografier hem. Konstverket heter Cloud Gate (men kallas The Bean) och är skapat av Anish Kapoor.

Strax intill leker barn och vuxna i den gigantiska vatteninstallationen The Crown Fountain (av Jaume Plensa) som lyfter fram Chicagos mångkulturella prägel. Ansikten från världens hörn visas i stora bildprojektioner där vatten stundom forsar eller strilar runtomkring. Ibland sprutar vatten ut från munnarna på ansiktena. På Art Institute of Chicago, också vid Grant Park finns världens största samlingar av de stora impressionisterna. Men det är få som känner till det stora museet som överträffar både Louvren i Paris och Metropolian i New York.

Resa dit
Sas flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Tur- och returbiljetter från ca 5 000 kr.

Tags:
,