Vi reser för att hitta hem

Vi reser för att hitta hem

En vän berättar att hon börjar gå annorlunda varje gång hon är i London. ”Det är som om jag får en annan takt i kroppen.” En annan reser vid varje möjligt tillfälle till Indien. Jag har sett en väninnas ansikte förändras under en resa i Uganda. Bekymmersrynkorna i pannan slätades ut. Axlarna sjönk.

Och man kan undra varför. Varför slår vissa platser an något i oss, som satte vi en stämgaffel på oss själva och det rungar i samklang. Det handlar knappast om sevärdheter eller bra väder.

Det har ägnats åtskilliga texter åt varför vi reser. Och nu menar jag bortom de resor vi också behöver, de där som ”bara” är avkoppling. Författaren Jenny Diski reser för att hitta tomhet. Tomheten fyller hon sedan med sig själv. Hon avskyr utflykter och äventyr, men älskar hotellrum och båthytter. Allra bäst är fria horisonter utan en enda människa i närheten. (Hennes drömresa är att sitta ensam i en stuga i norra Sverige, helst under vinterhalvåret.) I jakt på sig själv reser hon till Antarktis (läs båthytt), till Nya Zeelands gröna oändlighet.  I Främling på tåg (med undertiteln Hur jag med vissa avbrott dagdrömde och rökte mig runt Amerika) skriver hon: ”Jag ägnar mitt liv åt att försöka hitta de rätta omständigheterna för att kunna ringa in mig själv, för att kunna ta mig själv på bar gärning och äntligen få se vad det är jag är.”

Själv mår jag som allra bäst i Chicago. I de södra delarna, där brandtrapporna hänger utanpå de röda tegelhusen, där taxichaufförerna bekymrat frågar om jag verkligen vill gå av. Är det för att jag ska få känna mig modig? För att jag av någon anledning känner samhörighet med människorna som bor där? Jag är vit medelklass, raka motsatsen till den svarta arbetarklass jag möter. Men kanske speglar jag bara mig själv, får syn på vem jag är i deras ögon.

Möjligtvis reser vi bort bara för att hitta hem. Vi har alltid ett här och ett där med oss. Jämför hur det är med något därhemma, bostäder, mat, natur. Hur andras livsvillkor är så helt olika från de våra egna. I ett fattigt land är det påtagligt, ibland fyller det oss med skuld, andra gånger en tacksamhet för vilken stjärna vi föddes under.

I rika länder ser vi vår egen vardag. Vi ser människor gå till och från jobbet, läsa dagstidningen på bussen, titta på klockan och ha bråttom. Vi ser människor umgås och tänker på vår egna arbeten och relationer. Hela tiden jämför vi. Vi handlar med en främmande valuta och undermedvetna räknar hur mycket pengar det blir i svenska mått. Liksom vi letar efter något att känna igen oss i. Eller något nytt som ögat aldrig sett, och som vi därmed aldrig fått lov att begrunda.

Vi får möjlighet, att i det främmande reflektera över oss själva.

Så varje gång jag hör det där, om att någon upptäckt en stad, ett land, en resa som de inte riktigt kan lämna bakom sig. Tänker jag att ännu ett resans under har skett. Att de hittat en bit av sig själva.

Vi väljer

världen i Stockholm

Afrika på Södermalm

Afro Söder

Dreadlocks, skinfade och afrofade fixas på hårsalongen Afro Söder. Bli vackert afrikansk, eller bara gå förbi och känn den sköna atmosfären runt en av Söders mångkulturella mötesplatser.

Krukmakargatan 20

Paris på Kungsholmen

Petit France

Fransk surdegsbröd, klirr med koppar och folkligt surr som vore det på ett kafé i Montmartre. På Kungsholmens mest okända gata, med närhet till Riddarfjärdens glitter. Petit lunch finns det också.

John Ericssonsgatan 6

Memphis i Birkastan

Smokestack Blues

Soul, jazz, blues och gospel direkt från Mississippideltat. Pyttebutik som också är som ett museum. Bjuder på massor av kuriosa, gamla affischer, dvd, böcker och en och annan god historia.

Norrbackagatan 48

Ko Lanta i Hammarbyhamnen

Thaiboat

Strand med palmer parasoll och bar. På ThaiBoats akterdäck ligger den och bara väntar på att solen ska bli varmare för att öppna säsongen.

Östgötagatans slut, Kajplats 300

Istanbul på Lidingö

Blue Hamam

Ligg på varm marmorhäll och bli skrubbad med gethårshandske. Blir du inte ren nu blir du det aldrig. Vila i loungen med turkiskt äppelte och nötter.

Elfviksudde

Köpenhamn i City

Jacobs

Smørrebröd som dejlig matsäck på tåget, lunch eller förrätt hemma.

Stockholm Central.

Tags:
,