Inte allt från min mamma

Inte allt från min mamma

På en middag häromkvällen frågade en vän vad vi fått från våra mammor. Inte saker, utan egenskaper.

Jag har fått suget efter öl. Det låter inte klokt, jag vet, men jag älskar malten. Brödsmaken och skummet. Min morfar var likadan. När jag besökte honom strax innan han dog, på Uddevalla lasarett, hade jag med mig en öl till honom. Han drack hela i ett svep. Tårarna trillade längs med kinderna.

Jag har också fått mammas känsla för att ”man ska ha det gott”. Unna sig goda saker, göra roliga saker. Ta alla sådana tillfällen i akt.

Jag har också fått hennes inställning att ”allt går”. Att man alltid kan anpassa sig, vad det än är.

Det är fina saker jag bär med mig.

Men jag vill inte ha hennes sjukdom. Mamma har Alzheimers sjukdom. Den är ärftlig. Ibland vaknar jag på nätterna och det dunkar i bröstet av oro.

Ibland ser jag hennes förvirrade blick framför mig och tänker att sådan kan jag också bli.

Tags: