Jul i Trollhättan

Jul i Trollhättan


Jag önskade min mamma God Jul först av alla. Det är precis två år sedan hon blev sjuk. Jag gav henne tvål i julklapp. Samma tvål jag alltid gav henne när jag var liten. Hon blundade när hon luktade på den. Kände igen doften, men kunde inte placera den. Hon fick också hårspännen. Blå som jag satte i hennes nytvättade hår. Sedan räknade hon på fingrarna vilka som som var hennes barn. Hon missade några, men lade till någon kusin och en svärson. Jag rättar henne aldrig.
– Är det du som är Bodil, sa hon och tittade misstänksamt på mig.
Sedan pekade hon på hårspännena och sa att hon fått dem av personalen.

Jag lämnade henne i allrummet där de andra satt. Några med sina anhöriga. Någon sov, en annan satt framför teven där Jamie Oliver lagade mat utan ljud. På cd-spelaren Helga Natt.

Hon vinkade åt mig när jag gick.

Jag har handlat åt pappa. Sill. sylta och skumtomtar. Han har satt ljus i de handsmidda ljusstakarna och tagit på sig en röd slips.

Nu väntar vi på min bror Kristofer och hans ena hund Kajan. Fridfull Jul till alla som läser, var ni än firar eller inte firar.