Liten pyramidskola

Liten pyramidskola


Första pyramiden som byggdes heter Step Pyramid och ligger i Saqqara. Faraonen hette Djoser och eftersom han var först ut med byggandet visste han inte riktigt hur man gjorde. Så han la block på varandra.(Byggdes 2630-2611 f Kr)


Andra pyramiden var Bent Pyramid. Först byggdes den med 55 graders vinkel, men sedan blev det bråttom att få ihop bygget, sägs det, och vinklen ändrades till 43 grader. Så ser den också ut som en pyramid på en sockel. Därefter byggdes den första pyramiden med räta sidor (se blogginlägget nedan).


De mest kända pyramiderna är de i Giza. Största är för faraonen Cheops. 146 meter hög. Byggd av 2.3 miljoner stenblock på vardera 3 ton.

En enda staty har hittats efter Cheops. Den står på Egyptiska museet i Kairo och mäter knappt 10 cm.

Man tror att hans skatt ligger i det tempel som ofta byggdes intill pyramiden. Där står idag bostadshus. De vilar alltså förmodligen på en skatt, de som bor där. Uppskattningsvis har bara en tredjedel av Egyptens skatter grävts fram. Hisnande mycket återstår.

Vanligt folk lät också bygga pyramider för sina gravar. De mätte 3-4 meter.

Några faraoner byggde flera pyramider, kvinnorna fick betydligt mindre (surprise) och står ofta intill, de kunde också få en egen gravkammare i faraonens pyramid. Gravkamrarna fanns inuti eller under, man gömde dem noga. Ingången var också förtäckt.

Det nya riket (1550-1070 f kr) byggde istället gravgömmor Exempelvis i Konungarnas Dal i Luxor. Svårare för plundrare att hitta mumien och alla skatterna då.
När man hittade Tutankhamuns grav var det jättestökigt. Alla hans skatter var intryckta i en gravkammare som var ganska liten. Ju längre man levde desto djupare grävdes graven (den grävdes medan de levde). King Tut eller The Boy King som han också kallades blev bara 18 år.