En katastrof för flygrädda

En katastrof för flygrädda

Dagens mirakulösa nödlandning i Hudson River i New York är en mardröm för flygrädda. Det spekuleras i att planet kan ha kolliderat med en flock fåglar, vilket kan ha förstört en av motorerna.

En flock fåglar?

Bara tanken på att fåglar kan störta ett helt plan är outhärdlig.

Att prata om sannolikhet och statistik i sådana här lägen brukar inte funka. Rädsla är irrationell. Men jag gör det ändå.

Förra året omkom 598 personer runt om i världen i flygolyckor. Fördelat på de 2,5 miljarder personresor med flyg som genomfördes förra året innebär siffrorna att sannolikheten för att omkomma i en flygolycka är knappt en på 4,2 miljoner.

Bara i Sverige omkom 420 peroner i bilolyckor förra året. Vem som helst kan räkna ut att bilresan till flygplasen innebär långt större risk än att flyga.

Att flyga är tvärtom mot vad vi tror det säkraste sättet att resa. Att så många är flygrädda beror på att vi mister all kontroll då vi sätter oss i ett plan. Men för att använda en klyscha: kunskap ger trygghet. Ta reda på mer och det kommer kännas bättre. Om alla ljud du hör i planet och allt annat som kan göra dig orolig. Bästa platsen är Luftfartsverkets forum för flygrädda. Klicka här och lär dig mer.

Tags: