Mindre skärmslafs – mer kvalitetstid

Mindre skärmslafs – mer kvalitetstid

Istället för nyårslöften brukar jag ge mig själv ledord som ska styra riktningen in i det nya året. Tidigare år har exempelvis varit ”förändring” – det året sa jag upp mig, ett annat år ”uppbyggnad” – det året startade jag en reportagebyrå, ett tredje var ”roman” – och ja jag skapade förutsättningar i mitt eget liv för att skriva en roman, den kom ut året därpå (Route 66 går till Trollhättan).

Mitt eget ledord 2019 är två: ”läsa och lyssna”. Sedan smartphone och sociala medier kom in i mitt liv har jag hackat sönder tiden för det jag verkligen mår bra av: Läsa böcker och lyssna på musik, och då menar jag inte lyssna medan jag diskar eller så, utan kvalitetslyssna. Sitta ner med konvolutet i hand (jag köper fortfarande skivor), läsa låttexter och låta mig följa med in i musiken.
Att lägga mig i soffan hemma och läsa en bok med min hund Anja som snusar bredvid har ersatts med att jag bläddrar i mobilen (Anja skiter i vilket, hon snusar ändå). Slafsandet i mobilen sker för att fylla något slags tomrum, till och med när jag stannar vid ett övergångsställe för att vänta på grön gubbe fiskar jag upp telefonen. Missförstå mig inte, jag gillar verkligen sociala medier, men stundtals är det de som kontrollerar mig, snarare än tvärtom. Slafsandet gör mig dessutom trött, och jag tappar fokus av all information.

Jag har redan tagit tag i det här, sedan två veckor tillbaka har jag dragit ner rejält på skärmtiden (det finns appar för sådant 🙂 ) och jag märker redan stor skillnad.  Jag är betydligt mer närvarande, kan sitta på ett fik och bara glo (på andra som sitter med sina skärmar) och tänka mina egna tankar. Bäst av allt; numera tar jag reflexmässigt inte upp telefonen på tunnelbanan. Jag läser en bok.

Tags: