Så väljer du trubbnosig hund

Så väljer du trubbnosig hund

En hund med för trubbig nos kan få andningsproblem. Ingen vill ha en hund som har svårt att andas. Lär dig hur du väljer valp, och hur du märker om den vuxna hunden har andningsproblem.

Mopsar, bostonterrier och bulldog är populära sällskapshundar med trubbiga nosar. De är trevliga i sättet och med sitt speciella utseende också väldigt söta. Men utseendet är också deras värsta fiende. I vissa fall kan de vara så extremavlade att trubbnosigheten ger andningsproblem.

– Näsborrarna kan vara helt hoptryckta, vilket gör att luftmotståndet ökar, därigenom trycket mot slemhinnorna inne i luftvägarna. Slemhinnorna börjar svälla och man får en ond cirkel. Luften får svårt att passera via näshålan vilket gör att både syresättningen försämras och temperaturregleringen sätts ur spel. Prova att knipa om, än så lite om dina egna näsborrar medan du fortsätter med det du gör, så förstår du principen, säger leg veterinär Marita Asp Tauni, med lång erfarenhet av brakycefala (trubbnosiga) raser och deras hälsoproblem.

För den som gärna vill ha en trubbnosig hund finns saker att tänka på inför valpköpet.

– Är valpens näsborrar som smala streck kommer de sannolikt få andningsproblem. Be också att få träffa valpens mamma, pappa eller ett syskon ur en äldre kull, kontrollera att de andas tyst, utan att snörvla. Kontrollera även släktingarnas näsborrar. Tveka inte att ringa och rådgör med en veterinär innan köp av hund. Svenska Kennelklubben arbetar också för att förändra avelsarbetet. De har en utmärkt avelsavdelning man kan vända sig till med frågor, säger Marita Asp Tauni.

Hos en vuxen hund märker man andningsproblemen om den snarkar eller låter när den andas . Många hundar försöker andas genom nosen trots problemen. Att buken pressar på vid varje andetag är något som även ägare kan se. Vissa hundar har störst problem i vila.

– En hund med aningsproblem skuttar förmodligen glatt med på promenaden, trots sina problem. Den vet inget annat. Men de blir väldigt trötta av aktiviteten och får också svårt att återhämta sig eftersom de kan behöva ändra sovställning ofta. Om nosen är alltför kort får inte gommen plats, och kan lägga sig som ett lock över luftstrupen när hunden ligger ned, säger Marita Asp Tauni.

På Svenska Kennelklubben (SKK) är man väl medvetna om problemet.

– Debatten om trubbnosar har fört något bra med sig, den har definitivt varit en väckarklocka för både valpköpare och uppfödare, säger Hans Rosenberg, presstalesman på SKK.

Hans har själv mops.

– Som valpköpare måste man ställa krav, framförallt ställa frågor till sin uppfödare. Det gäller givetvis alla raser. Det är en köp som man måste ta på allvar. När vi exempelvis ska köpa en mobiltelefon vänder vi och vrider och frågar en massa, självklart ska vi vara lika kritiska när vi köper hund. Ingen vill ha en hund som har problem att andas, jag är fullständigt övertygad om att ingen heller vill föda upp sådana hundar.

Inför valpköpet:

– Titta noga på valpen, är näsborrarna som smala streck kommer den sannolikt få andningsproblem. (Näsborrarna är ofta bättre på valpen än när den blir äldre).
– Be att få träffa valpens mamma, pappa eller ett syskon ur en äldre kull, kontrollera att de andas tyst, utan att snörvla.
– Kontrollera släktingarnas näsborrar. Är de smala som streck kommer valpen sannolikt att få andningsproblem.
– Rådgör med en veterinär.

Trubbnosiga hundraser:

 • boxer
 • bullmastiff
 • dogue de bordeaux
 • engelsk bulldog
 • bostonterrier
 • fransk bulldog
 • griffon belge
 • griffon bruxellois
 • petit brabancon
 • japanese chin
 • king charles spaniel
 • mops
 • pekingese
 • shih tzu

Den franska bulldogen på bilden heter Frank och har inga som helst besvär med andningen. 
Foto: Minna Wallin

Tags: