Psykoakustik

Psykoakustik

I fyra timmar i sträck har vi idag pratat om ljud. Kan bara inte släppa diskussionen om psykoakustik, alltså hur det egna psyket påverkar ljudet. Om min lärare läser det här kan jag mycket väl få en rättelse, vi har bara snuddat vid ämnet, och möjligtvis slirar jag på begreppen. Men, min bänkkamrat Joel som är elektriker och särskilt intresserad av WiFi och hur ljud fungerar berättade ett roligt exempel han själv gjort. Prova att gå ut en dag då det är snö på marken med musik i lurarna. Prova sedan att lyssna på samma musik i ett kaklat rum, det kommer bli två olika upplevelser. Synintrycket påverkar det vi hör. (I snön kan ljudet upplevas dämpat, i ett kaklat rum kan det eka.)

Därför blundar vi ibland då vi lyssnar på musik. För att att rensa bort från synintryck som påverkar upplevelsen av ljudet.

Om detta lovar jag återkomma då vi fördjupat oss.

För övrigt rekommenderas inte att lyssna på musik i lurar. Det finns stor risk för att det är för högt även när det känns lågt, och kan skada hörseln. Det ger dessutom en felaktig ljudbild eftersom vi bara hör den högra högtalaren med höger öra, medan det utan lurar tar upp lite av det som också kommer ut vänstra högtalaren. Vilket givetvis även gäller det vänstra örat.

Jag tror jag håller på att bli en nörd.