Det förlösande skrattet

Det förlösande skrattet

Strax innan jul för fyra år sedan var det kaos hemma hos mamma och pappa. Mamma var extremt rörig, speedad och  glömsk. Vi visste det inte då, men mamma hade Alzheimers. Lägenheten såg ut som en knarkarkvart, det var rutten mat i kylen, geggigt i badrummet och pappa, som var väldigt dålig fysiskt, gjorde sitt bästa för att hålla efter mamma så hon inte skulle skada sig, eller gå ut och gå vilse.

Det var en fruktansvärd tid, särskilt som vi inte visste vad det var. När jag var hemma hos dem, just vid den här tiden, damp detta  julkort ner i min dator från en vän som visste hur vi hade det. Det var mitt i prick … Jag visste inte om jag skulle våga visa det för pappa. Han var sliten och ledsen. Men jag gjorde det.

Och pappa skrattade. Han skrattade så tårarna rann, han skrattade så att han tappade luften. Och för en sekund tänkte jag att nu får han en hjärtinfart, men pappa hämtade sig. Och jag såg på honom hur skrattet förlöste. Hur det kom tillbaka liv i hans ögon igen.

Vi skrattar fortfarande åt det där ögonblicket.

Tags:
,