Varmt och välkommet i Harlems gospel

Varmt och välkommet i Harlems gospel

Besökte idag Mount Neboh Baptist Church i Harlem. Till en dånande kör av endast ordet ”Halleluja” gick vi in i den varma stora kyrkan. På läktaren satt omkring 500 turister. Nedanför ett hundratal  vackra, glada och berörda människor som besökte kyrkan av en helt annan orsak. De var uppklädda till tänderna, kvinnorna i vackra klänningar och hattar, män i mörka kostymer och vita slipsar.

Det var tydligt att detta var en av de största och viktigaste händelserna på hela veckan. Under tiden jag stod utanför i väntan på att komma in, utspelades kramkalas och många skratt bland församlingsborna som träffades. Och även om det kanske låter klyschigt – det var lite som att kliva in i en film.

Jag satt alldeles ovanför musikerna och kören. Det var omöjligt att sitta still. Kraften i musiken och alldeles säkert också det kärleksfulla budskapet tog tag i många av oss. Även i mig som inte är troende.

Ett fint sätt att börja söndagen på, och jag sänder ett tack till denna, och flera andra kyrkor i Harlem som släpper in oss turister och välkomnar oss så varmt till sin heliga stund.

Här kan du läsa mer om var du kan uppleva gospel i New York.

Mina tips:

– Kom i tid, det är långa köer utanför redan en timme innan.

– Tänk på hur du klär dig. Detta är en högtidsstund.

– Respektera fotoförbudet.